Bár jól esnek a kevés szereplős, kis játékteret igénylő előadások és szükség van a kifejezetten a zenére koncentráló műsorokra is, a Balaton egész nyáron át tartó programsorozata, a Kultkikötő azoknak is szeretne kedvezni, akik a nagyobb volumenű darabokra, a nagybetűs klasszikusokra vágynak. A következő hetekben Balatonboglár és Balatonszárszó felé lesz érdemes venni az irányt, ha olyan művészeket szeretnénk a színpadon látni, mint Csőre Gábor, Gubás Gabi, Kern András, Hernádi Judit és Koltai Róbert, amint valódi közönségsikerekben játszva űzik a szórakoztatás mesterségét.

A Kultkikötő kínálatát a könnyedség jellemzi, így mi sem természetesebb annál, hogy a kikapcsolódás Georges Feydeau Álmomban már megcsaltál című bohózatával kezdődik július 31-én, amelyet Kelemen József rendezésében élhetünk át. Hamvai Kornél a mai korba helyezte át az alapanyagot, így a csavaros történetet a 21. századi, luxuskörnyezetre hangolva ismerhetjük meg modern figurákkal. A helyszín a Francia Riviéra, ahol egy gondtalan boldogságban élő házaspár mindennapjaiba csöppenünk bele: a milliomos és vonzó Angéle (Gubás Gabi), valamint az öntelt és magabiztos sztár, Marc (Csőre Gábor) élete álomszerűnek hathat, amikor új, tengeri panorámás luxusvillájukon dolgoznak, ám a nő egy alkalommal azt álmodja, hogy megcsalja őt a férje, és felébredve elhatározza, hogy utánajár a dolognak. A bonyodalmakat tetézi még egy ravasz építési vállalkozó, egy román vendégmunkás és egy régi barát is, ezáltal pedig több kérdés is felmerül: a féltékenység árt vagy használ egy kapcsolatnak? És a megcsalás? A Thália Színház bemutatójában a főszereplők mellett Zayzon Zsolt, Vida Péter, Tóth Eszter, Nagy Viktor, Tamási Zoltán és Szabó Erika táplálják a zöld szemű szörnyet.

Gubás Gabi és Csőre Gábor az Álmomban megcsaltál című előadásban (Fotó: Thália Színház)

Míg a Thália válaszút elé, addig az Orlai Produkciós Iroda augusztus 7-én Válaszfalak közé állít minket. Bess Wohl irománya (Szabó Máté rendezésében) nem is áll túl távol Feydeau művétől, hiszen megértéssel és humorral beszél a szeretet vad, kiszámíthatatlan és sosem múló természetéről, mindezt pedig olyan nagyágyúkkal teszi, mint a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Kern András és a Jászai Mari-díjas Hernádi Judit. Az összeszokott páros ezúttal egy több évtizede együtt lévő házaspárt alakít, akik – miután gyermekeik kirepülnek otthonról – egy új lakásban folytatják az életüket, ezzel viszont felborul a harmónia közöttük. „Lehet, hogy ők is ugyanolyanok, mint bárki? Tele beteljesítetlen tervekkel, viszonzatlan érzésekkel, eltitkolt frusztrációkkal? A mama bedobja a bombát. Kezdődhet a romeltakarítás” – ad ízelítőt a színlap a csattanós eseményekből, melyeknek mozgatórugói az ikonikus Kern-Hernádi duón kívül Pataki Ferenc, Nagy Dániel Viktor, Grisnik Petra, Rohonyi Barnabás és Peremartoni Krisztina lesznek. „Tudj nevetni magadon” – ez volt a leghasznosabb tanács, amit Nagy Dániel Viktor a mestereitől kapott, ami a Válaszfalakat is tökéletesen jellemzi.

Kern András és Hernádi Judit a Válaszfalak című előadás promóciós anyagán (Fotó: Városmajori Szabadtéri Színpad)

Két csókos asszony után jöhet egy harmadik? A Pesti Művész Színház társulata augusztus 14-én hozza el a kultikus operettet a Balaton mellé két felvonásban, Böhm György átdolgozásában, Halasi Imre vezényletével. Ki ne ismerné Józsefváros ünnepelt sztárját, Pünkösdi Katót (Fogarassy Bernadett), akit hozzá terveznek adni Dorozsmay Pistához (Csengeri Attila), és Báró Tarpataky-t (Virágh József), aki felajánlja támogatását a lánynak? Valószínűleg már mindenki tudja, hogy Kató végül az arisztokrácia csillogó világát vagy a szegényes Józsefvárost választja-e, de olyan örökzöldek kíséretében, mint az „Éjjel az Omnibusz tetején”, a „Mi muzsikus lelkek”, a „Van a Bajza utca sarkán…” vagy a „Most, amikor minden virág nyílik” sokadszorra is érdemes átadni magunkat a nosztalgiának. És a Kultkikötővel nem csupán a Csókos asszony esetében tehetjük meg ezt, hiszen ugyanezen a napon Eisemann Mihály és Szilágyi László zenés vígjátéka, az Én és a kisöcsém is színpadra kerül a Csukás Színház jóvoltából. A humorban, pimaszságban és iróniában tobzódó darabot Koltai Róbert rendezte és a főszerepet is ő vállalta, ami – az „Egy kicsit angyal legyen, egy kicsit démon” vagy a „Pá, kis aranyom, pá…” slágerek mellett – garancia a fergeteges hangulatra.

Jelenet a Csókos asszony című előadásból (Fotó: Pesti Művész Színház)

Akárcsak a Pesti Művész Színház másik operettje, a Lili bárónő, amit augusztus 19-én adnak elő a teátrum színművészei Seregi László rendezésében. A történet szerint gróf Illésházy László (Egyházi Géza) eladja ősi birtokát a bárói címét pénzért megszerző Malomszeginek (Virágh József/Gyurity István), aki lányával, Lilivel (Fogarassy Bernadett), illetve annak vőlegényjelöltjével, Frédivel (Czető Roland) költözik a házba. Ám amikor a gróf távozóban van a kastélyból, Malomszegi inasnak hiszi őt, és felfogadja komornyiknak. Így két legyet üt egy csapásra: egyrészt megtetszik neki Lili, másrészt a saját birtokán maradhat. Olyan ismert dalok fűszerezik a mókás fordulatokat, mint „Az egy kis cigaretta”, a „Tündérkirálynő légy a párom”, vagy a „Gyere csókolj meg tubicám”, méghozzá a Bíró Attila karnagy által vezetett zenekar közreműködésével.

Ha ti is szeretnétek részt venni a Kultkikötő valamelyik nagyszabású előadásán (Álmomban megcsaltál, Válaszfalak, Csókos asszony, Én és a kisöcsém, Lili bárónő), akkor ne habozzatok, mint a Balaton, hanem célozzátok meg a Kultkikötő honlapját és lovagoljátok meg a kulturális hullámokat. „Hihetetlenül jó érzés, hogy fontosak vagyunk és a nézők is vágynak arra, hogy jöhessenek színházba” – mondta el korábban a nekünk adott interjújában Gubás Gabi, a tóparti programsorozat pedig tökéletes alkalmat biztosít arra, hogy tovább erősödjön ez az érzés nézőben és művészben egyaránt.

Kiemelt kép: Koltai Róbert (Fotó: Jakkel Rudolf), Gubás Gabi (Fotó: jegy.hu), Kern András (Fotó: Vígszínház)