A Srí Lanka-i Shehan Karunatilaka szatirikus regénye, a The Seven Moons of Maali Almeida nyerte a rangos brit irodalmi elismerést, a Booker-díjat, amelyet Kamilla, III. Károly brit uralkodó felesége adott át a hétfő esti ceremónián. A nagy presztízsű elismerést az Egyesült Királyságban megjelent, angol nyelvű szépirodalmi mű szerzője kaphatja, és 50 ezer font (23,7 millió forint) pénzjutalom jár mellé.

A gyilkos Srí Lanka-i polgárháború idején játszódó The Seven Moons of Maali Almeida (Maali Almeida hét holdja) természetfeletti történet: egy fotósról szól, aki arra ébred egy nap, hogy meghalt, de van egy hete, hogy megkérje barátait, keressék meg a fotóit és leplezzék le a háború brutalitását. Karunatilaka elmondta, hogy 2009-ben, a polgárháború után, „amikor heves viták dúltak arról, hány civil halt meg és kinek a hibájából” döntötte el, hogy ír egy kísértethistóriát, amelyben a halottak szempontjait is be tudja mutatni.

A bírálóbizottság vezetője, Neil MacGregor a regény témaválasztását, ügyességét, merészségét és vidámságát dicsérte. A művet „túlvilági noirnak” nevezte, amely „az olvasót az életen és a halálon keresztül száguldó hullámvasútra ülteti fel”. A díj átvételekor Karunatilaka elmondta, reméli, tíz év múlva is nyomtatni fogják a könyvét egy olyan Srí Lankán, amelyik tanul a történeteiből, és a The Seven Moons a könyvesboltok fantasyrészlegén, sárkányos és egyszarvús regények között kap helyet, és senki sem fogja realista prózaként vagy politikai szatíraként olvasni. A díjátadó díszvendége Dua Lipa popénekes-dalszerző volt, aki olvasási szenvedélyéről beszélt, az olvasást a világ egyik legmélységesebb örömének nevezte. Elmondta, hogy a szűkített lista mind a hat regényét olvasta, és imádta őket. A szűkített listán az angol Alan Garner Treacle Walker, az ír Claire Keegan Small Things Like These, a zimbabwei NoViolet Bulawayo Glory, az amerikai Percival Everett The Trees, valamint a szintén amerikai, Pulitzer-díjas Elizabeth Strout Oh! William című könyve szerepelt még.

Kiemelt kép: Shehan Karunatilaka (Fotó: Deshan Tennekoon)