November 7-én mutatják be a Miskolci Nemzeti Színházban a Szentivánéji álom című darabot Rusznyák Gábor rendezésében.

A Szentivánéji álom Shakespeare egyik legtöbbet játszott, legszürreálisabb vígjátéka, melyben titánok és a földi világ kreatúrái élnek egymás mellett, és valahol a kettő között lavíroznak a mesteremberek, akik egy színházi előadást próbálnak létrehozni. Ebben a történetben szinte minden szereplő egy elnyomott vagy tiltott vággyal, érzéssel lép be az erdőbe, ezek a vágyak szabadulnak fel vagy szabadítja fel őket a kábulat, a varázslat. A képzeletünk és a félelmeink ébrednek fel ebben az álomvilágban, hiszen az ember hihetetlenül bonyolult lény, egyszerre van jelen bennünk a teremtő isten és a pusztítani képes démon. Ezt a kibékíthetetlennek látszó ellentétet a humor és az önirónia oldhatja fel, ahogy mondjuk nevetni tudunk azon, amit olyan komolynak és érvényesnek gondoltak őseink vagy éppen mi magunk a múltban.

Az előadást eredetileg október 24-én láthatta volna a közönség, de a premiert – a vírushelyzetre való tekintettel – két héttel el kellett halasztani. A teátrum ajánlója szerint a szövegkönyvet „Shakespeare címében is hasonló vígjátéka alapján, Nádasdy Ádám fordítását felhasználva” Rusznyák Gábor, a rendező írta, így biztosak lehetünk benne, hogy a jól ismert történetet egy egészen új szemszögből láthatjuk viszont a színpadon. A színlapon példának okáért a mesteremberek helyett a Görög Nemzeti Teqball játékosai kaptak helyet, így a darabbéli színházi előadást játékosok, edzők, sport-orvosok fogják bemutatni. A főbb szerepekben olyan színészekkel találkozhatunk, mint Gáspár Tibor (Theseus/Oberon), Czakó Julianna (Hippolyta/Titania), Bodoky Márk (Lysander), Feczesin Kristóf (Demetrius), Mészöly Anna (Hermia), Czvikker Lilla (Heléna), Kokics Péter (Puck), Salat Lehel (Edzőbá), Papp Endre (Endi), Simon Zoltán (Simi), Farkas Sándor (Sipi), Szegedi Dezső (Szegi), Keresztes Sándor (Samu) és Rózsa Krisztián (egy görög lovag). A díszletet Khell Zsolt, a jelmezeket Tihanyi Ildikó tervezte.

Kiemelt kép: Pillanatkép a Szentivánéji álom olvasópróbájáról, középen Rusznyák Gábor, a rendező (fotó: Gálos Mihály Samu)