Január utolsó napjaiban, 28-án, 21 óra 50 perckor lesz látható William Shakespeare egyik legismertebb „nagy tragédiája”, a Macbeth az M5 műsorán.

Macbeth – a skót darab, melynek egy régi színházi babona szerint a címét sem lehet kiejteni, nehogy az alkotók maguk ellen ingereljék a Gonosz erőit. A hatásos politikai krimi és pszicho-thriller teljes kelléktárát felvonultató dráma voltaképpen erkölcsi választásainkról, a bennünk élő szenvedélyek és morális tudatunk közti harcról, gyenge ellenállási kísérleteinkről és sorozatos elbukásainkról szól. A bűnnel való találkozást, a bűn elkövetésének különböző stációit ragadja meg. Macbethet (Nagyidai Gergő) a mese szerint három boszorkány (Horváth Sebestyán Sándor, Jenei Judit, Fridrik Noémi) ejti csapdába, és jelöli ki számára a végzet – minden emberre leselkedő – hármas útját: a hatalomvágy kísértését, a tett utáni lelkifurdalás terhét, a tehetetlenség vergődését, mely végül a teljes megsemmisüléshez vezet.

Shakespeare műve egy nagyon távoli, a legendák ködébe vesző középkorban játszódik, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház előadása ugyanakkor egy elképzelt, civilizáció utáni jövőbe tekint. Az előttünk álló „új középkor” poszt-apokaliptikus vízióját jeleníti meg, egy olyan világot, ahol a templomok és szakrális terek rég eredeti funkciójukat vesztett romok, a szeretet beteges mániává vagy mechanikusan gyilkoló ösztönné torzul. A Macbeth újfajta, napjainkhoz szóló értelmezését a fiatal színész-rendező generáció egyik legtehetségesebb tagja, Horváth Illés állította színpadra.

Kiemelt kép: Jelenet a Macbeth című előadásból (fotó: nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház)