Elindult a Radnóti Színház sétaszínházi projektje: a RIM (Radnóti Ifjúsági Műhely) részvételi színházas csoportja a VII. kerületet vette nyakába, hogy közterekhez kapcsolódó történeteket gyűjtsön. Terveik szerint ezeket mesélik majd tovább az arra járókelőknek, ottlakóknak.

A RIM civil felnőttekből álló csoportja a részvételi színházi program keretében azon kezdett el gondolkozni, hogyan kapcsolódik vagy hogyan szeretne kapcsolódni az utcához, és hogyan vinné ki a művészetet az utcára. A VII. kerület tereihez kötődő személyes és „talált” történeteiket Gardenö Klaudia rendezővel, Durst Móni szociodramatistával és Szendrey Gitta, Mlynarik Julcsi drámainstruktorokkal az alkotófolyamat végére egy sétaszínházi előadásba foglalják májusban.

„Sokféle szemszögből szeretnénk találkoztatni a résztvevőket a köztérrel: történeteken, úgynevezett láthatatlan jeleneteken, városi sétán és társművészetek bevonásán keresztül” – mondták el a csoportvezetők, akikhez két alkalomra csatlakoztak a BME urbanisztika tanszékének építészhallgatói. – „A részvételis csoporttagok a Klauzál térhez kapcsolódó történeteket hoztak, a hallgatóktól pedig inspirálódva a történetekből különböző anyagok használatával készítettek egy-egy tér-installációt a Klauzál téren.” Bene Bence doktorandusz, tankörvezető ekként nyilatkozott a közös munkáról: „Az egyetemi közeg egy zárt rendszer, melyben bár a szakmai képzés magas szintű, más diszciplínák megismerése és a valósággal való találkozás sokszor alulreprezentált. Ezért is volt csodálatos az együttműködés a Radnótival, hiszen olyan szituációkba kerültek a diákok, melyekre a formális oktatás keretei között nem lenne lehetőség, ám olyan képességek használatára és elsajátítására volt alkalmuk, melyet később a szakmájuk gyakorlása közben is kamatoztathatnak.”

Kiemelt kép: Pillanatkép a Radnóti Színház sétaszínházi projektjéről (Fotó: Bárdos Bodza)