Ma ünnepli 45. születésnapját Serbán Attila, színész, énekes, táncos.

Serbán Attila Kárpátalján, Beregszászon, született 1976. augusztus 6-án. Általános és középiskolai tanulmányait is itt végezte, zeneiskolai tanulmányai alatt Máté Péter-emlékestet is szervezett. Szülei javaslatára felvételizett az Ungvári Művészeti Főiskola táncpedagógus-koreográfus szakára, ahol 1995-ben diplomázott. Ezt követően a kötelező sorkatonai szolgálat ideje alatt az Ukrán-Kárpátmelléki Fegyveres Erők Népi Együttesében táncolt. 1993-ban a Ki mit tud?-on tűnt fel először. Színházi pályafutása Debrecenben kezdődött táncosként, majd a Rock és Musical Színházhoz került, ahol évekig működött közre német és osztrák turné előadásokban. Első nagyobb szerepét Debrecenben a Hairben kapta (Hudot alakított), amit sorra követtek az egyre nagyobb szerepek: a Jézus Krisztus Szupersztár Júdása a Musical Színházban, a Rent Angelje a Piccoló Színházban, valamint a La Mancha lovagjának Padréja a Diósgyőri Nyári Játékokon.

Serbán Attila (Tony Fontaine) és Bíró Eszter (Melanie Hamilton) az Elfújta a szél című előadásban (fotó: Éder Vera)

A 2005-ös évet a külföldi munkák jellemezték: januártól decemberig a Theater an der Wien Elisabeth előadásában játszotta Rudolf trónörököst, nyáron pedig a Bergeni Operafesztivál Sakk című előadásában Frederick, az amerikai sakkozó szerepét. Ebben az évben válogatták be a Madách Színház Volt egyszer egy csapat előadásának főszereplői közé, a produkcióban Thomas Malloyként láthatta a közönség. Azóta is a teátrum oszlopos tagja, szinte minden nagyobb musicalelőadásban szerepet kapott az elmúlt években: a Macskákban (Micsel Rumli), a Producerekben (Brian/Rohamosztagos/Mr Slézinger/Rendőrfőnök), a József és a színes szélesvásznú álomkabátban (József), a Spamelotban (Herbert herceg, Történész, Élek még Fred, Dalnok), a Jézus Krisztus Szupersztárban (Júdás), a Mary Poppinsban (Néleusz/Valentin), valamint a Rocksuliban (Dwey). Mindeközben vendégszerepelt a Pince Színház Isadora (Szergej Jeszenyin), a Szabadtér Színház Egy bohém rapszódiája (Freddie Mercurie), valamint a Centrál Színház Avenue Q (Michael Jackson) című előadásában is. A zenés színház másik zászlóshajójának kikiáltott Budapesti Operettszínház közönsége is láthatta őt több előadásban: olyan musicalek fontosabb szerepeit játszotta el, mint az Oltári Srácok (Mark), az Elfújta a szél (Tony Fontaine), A Szépség és a Szörnyeteg (LeFou) vagy a La Mancha lovagja (Sancho).

Nádasi Veronika (Dulcinea) és Serbán Attila (Sancho) a La Mancha lovagja című előadásban (fotó: Petró Adrienn)

A szereplés mellett számos CD-felvétel (szólóalbumok: Ha egyedül állsz, Premier: Musical Tour), koncert (The Blues Brothers koncert show, Szulák Andrea koncert, Best of Webber, Gálvölgyi János születésnapi gála) valamint televíziós produkció (Konyhafőnök, Marslakók, Örökös Tagság Gála, Aranyág) közreműködője.

Kiemelt kép: Serbán Attila (fotó: RAS Archiv)