Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház legújabb darabját, Jevgenyij Svarc A sárkány című művét Vladimir Anton állítja színpadra, a bemutatóra ma este kerül sor. 

A sárkány című darab főhőse Lancelot lovag (Parti Nagy Lajos átiratában Láncz L. Ottó), akinek története nagyon hasonló Szent Györgyéhez, de más kontextusban íródott ez a mese. A sárkány itt is rátelepszik a városra, és csak akkor hagyja békén annak lakóit, ha minden évben odakísérnek a palotája elé egy fehér ruhás szüzet „kifürösztve, felcicomázva, orvosi papírral, két váltás fátyollal”. Miután a polgármester összeadja az ifjú párt, a sárkány „felnyalábolja s behurcolja palotájába a szerencsétlent, ahonnan még senki sem jött vissza, mert már a nászéjszakát sem élik túl”. Lassan négyszáz éve uralkodik a városon első és utolsó Drakon Őfőförtelmessége, amikor megjelenik a hős lovag, aki szembeszállna vele, de úgy tűnik, a városka lakói nem gyűlölik elnyomójukat, nem akarnak szabadulni tőle, megszokták sorsukat. Mi több, a városvezetők próbálják megakadályozni a lovagot abban, hogy legyőzhesse a fenevadat.

Vidám meseként is értelmezhető ez a történet, de mégis inkább keserű példázatnak tűnik a zsarnok és köpönyegforgató elöljárókról, akiket minden helyzetben csak egyéni érdekeik vezérelnek, valamint a szolgalelkű elnyomottakról, akik passzivitásukkal legitimálják a diktátorokat. „A világjárvány és a szomszédunkban zajló háború miatt rendkívül nehéz időket élünk, melyben felértékelődött a színház szerepe és a színházi alkotók felelőssége, ezért sokáig keresgéltem, míg végül erre a szövegre esett a választásom. Úgy gondolom, hogy a néző és a színész találkozására ma rendkívül nagy szüksége van társadalmunknak, és meg kell próbálnunk minél mélyebb értelmet adni ennek a találkozásnak. A jó és a rossz egyre homályosabb fogalmak, ezért jó lenne tudni, hogy kik is valójában a mai Sárkányaink, akik körülöttünk, vagy éppen bennünk léteznek? Az általam elképzelt előadás nem ad határozott választ erre a kérdésre, de bízom benne, hogy arra készteti majd a nézőt, hogy komolyan vegye ezt a problémát, magába nézzen” – nyilatkozta korábban az előadással kapcsolatosan Vladimir Anton.

Az előadás főbb szerepeiben Pálffy Tiborral, Pignitzky Gellérttel, Nemes Leventével, Kónya-Ütő Bencével, Erdei Gáborral, Korodi Jankával, Szakács Lászlóval és Kolcsár Józseffel találkozhatnak a nézők. A díszletet és a jelmezt Márton Erika tervezte, a dramaturg Dálnoky Réka, a zeneszerző Bocsárdi Magor. A darab a premiert követően a hónapban további egy alkalommal, május 22-én lesz látható.

Kiemelt kép: Pillanatkép A sárkány című előadás próbájáról (Fotó: Tamási Áron Színház)