Idén január elsejével megszűnt az előadó-művészeti szervezeteknek utalható társasági adó (TAO), amelynek révén a magánszféra nagyon komoly összegekkel támogatta a magyar kultúrát, főképpen a színházakat, színházi alkotókat. A döntés hatására kieső bevétel több teátrum és szervezet működésében is fennakadásokat okozott, és kénytelenek voltak bemutatókat elhalasztani vagy törölni, illetve néhányan emeltek a jegyáraikon. A TAO pótlására a kulturális kormányzattól lehetőség volt többlettámogatást igényelni, azonban a megítélt összeg sok színház esetében töredéke az adó után az idei évre kalkulált bevételnek. Az Átrium a megszűnt törvény alapján járó összegnek csak a 23%-át kapja meg, ezzel pedig veszélybe került a működésük.

A színház több akciót is szervezett, és a legutóbbi, egy hónapon át tartó adománygyűjtés során összesen 20 millió forintot kaptak a közönségtől. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által megítélt 50 millió forinttal együtt kompromisszumok árán, de jövő évadban is kinyit az Átrium, azonban drasztikus átalakításokkal. Az Átrium az első színház, amely bejelentette, hogy a 2019/20-as évadban nem tartanak új bemutatót, és két előadást, az Alföldi Róbert rendezte Chicagot, és a Bodó Viktor által színpadra állított A Krakken műveletet sem tudják tovább játszani. Emellett a teátrum kénytelen volt megválni munkatársainak 90%-tól, így a színház épületének jövőre nem lesz önálló csapata, amely az előadások kiszolgálását tudná végezni. A produkcióknak ezért maguknak kell az infrastruktúrát biztosítani.

Jövőre átalakul az Átrium műsorstruktúrája is, a mostani tervek szerint havonta két-három előadást játszanak majd blokkosított formában. A színház emellett a változásokról kiadott közleményében bejelentette azt is, hogy kénytelenek lesznek emelni a jegyáraikon. Repertoáron marad Az Őrült Nők Ketrece, az Igenis, miniszterelnök úr!, az Egy, kettő, három, a Vaknyugat, Az öldöklés istene, A félelem megeszi a lelket, a 12 dühös ember és a Fehér nyuszi, vörös nyuszi. Láthatják még a nézők a kéthavi rendszerességgel jelentkező tudományos talkshow-t, a Marslakókat, valamint a 123-as laborban tovább játsszák a Cigány magyart, a Megáll az időt és a Szociopolyt. A STEREO Akt és az Átrium Mentőcsónak Cím nélkül című előadását jövőre az Örkény István Színház Stúdiójában láthatja majd a közönség.

Az Átrium emellett hangsúlyozottabban befogadó térré válik, a színházterem a jövőben üzleti alapon kibérelhető rendezvények, konferenciák, vagy akár kulturális események megtartására.

Kiemelt kép: Az Átrium homlokzata (fotó: est.hu)