Az időjárás tekintetében a nyár gyakran kiszámíthatatlan, nincs ez másként a KŐFESZT ideje alatt sem. A fesztivál rajongóit azonban a legkisebb mértékben sem zavarja, vagy befolyásolja, ha esik, fúj, vagy éppen hét ágra tűz a nap, a programokból nem engednek.

Népviseletbe öltöztetés a KŐFESZT-en (Fotó: Steindl Gabriella)

A nap indításaként sokan választják a Botond Pajta programjait, ahol népi játékokkal és hangszerekkel lehet ismerkedni, de vannak ügyességi és logikai játékok is, és természetesen ének és tánc tanítás. A legnagyobb sikere a népviseletbe öltöztetésnek van, a lehetőséghez lassan sorszámot kell húzni, olyan sokan öltenék magukra a gyönyörű ruhákat.

Horváth Lili előadása a KŐFESZT-en (Fotó: Steindl Gabriella)

A gyerekek a kézműves alkotások és a játszóház mellett Horváth Lili, Jászai Mari-díjas színésznő interaktív mesefoglalkozásán vehettek részt, vagy a Paprika Jancsi című bábelőadáson izgulhattak a főhős sorsáért.

Bartal Csaba, Simon Attila és Rigó Máté (Fotó: Steindl Gabriella)

A könnyebb programok mellett fajsúlyosabb témáknak is helye van a fesztiválon, a Vágyak és valóság: a gazdasági fejlődés lehetősége Trianon után című kerekasztal beszélgetésen a felnőttek vették át a gyerekek helyét a Hanczár János udvar ülőalkalmatosságként szolgáló szénabáláin.

Lázár Csaba (Fotó: Kulcsár István)

Lázár Csaba és Négyessy Katalin az idei jubileumi évhez kapcsolódva hozták el a fesztiválra Téged keresnek szemeim című Petőfi írásaiból összeállított előadásukat, amelynek az ősbemutatóját tartották a kékkúti Kőkút Kert Vendéglőben.

Navracsics Tibor miniszter, Nagy János államtitkár, Csák János miniszter és Csúri Ákos a Kőfeszt alapítója (Fotó: Steindl Gabriella)

Az esti koncert előtt már rendesen gyülekeztek a viharfelhők, ahogy a tömeg is a Szent Efrém Férfikar koncertjére. S bár a népszerű zenekar mindennap fellép a fesztivál valamelyik helyszínén, az időjárás egyetlen rajongót sem tudott eltántorítani a koncerttől. Ahogy a táncháztól sem, ahol minden külső körülmény a pajta falain kívül maradt, és csak a zene, a tánc és az ének számított kivilágos virradatig.

Részletes program a KŐFESZT honlapján.

A KŐFESZT ingyenes rendezvénysorozatot a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program, a Kőkút Kert Vendéglő és az NKA Kárpát-medencei Kultúrpajta és Tündérkert Hálózat, és a Rádió 88 támogatja.

Kiemelt kép: A Szent Efrém Férfikar koncertje a KŐFESZT-en (Fotó: Steindl Gabriella)