Szeptember 7-én Selmeczi György hetvenedik születésnapját jubileumi hangversennyel ünnepli a Zeneakadémia: a Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas zeneszerző átfogó képet nyújt majd művészetéről 19 óra 30 perctől a Nagyteremben.

A kolozsvári születésű zeneszerző, karmester, zongoraművész, operarendező muzsikus családban született, édesapja a Kolozsvári Magyar Opera karmestere, míg édesanyja zenepedagógus volt. Kiskorától végigkísérte a zene, felsőfokú tanulmányait a bukaresti Zeneművészeti Főiskolán és a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végezte a 70-es években, 1979 és 1981 között Párizsban, Pierre Boulez és Daniel Charles vezetése mellett tevékenykedett. 1976-tól a Liszt Ferenc Zeneakadémia Miskolci Tagozatán tanított, amely mesterség végigkísérte a karrierjét, hisz 2002-től a Színház- és Filmművészeti Egyetem docense, 2015-től egyetemi tanára. Számos intézménynek volt a vezetője, többek között a a budapesti Várszínház és a József Attila Színház zeneigazgatója az 1980-as években, a Millenáris Park és Kulturális Programiroda művészeti vezetője 2000-2002 között, a Nemzeti Színház zeneigazgatója 2000-től nyolc éven át, 2008-tól a Kolozsvári Magyar Opera megbízott művészeti vezetője. Számos filmzenét (Megáll az idő), operát (Szirén) és színpadi művet (Svejk vagyok) írt az elmúlt évtizedekben.

A zene csaknem minden ágában otthonosan mozog, a jubileumi hangverseny is ezt hivatott bemutatni. Az est folyamán elhangzik a Toldi-szvit ősbemutatója, ami a komponista társművészetekhez fűződő kapcsolatát ábrázolja. Az öt szerző miséje a pályatársak tolmácsolásában mutatja be a kortárs egyházzenei stílust, amely jellemző Selmeczi műveire a 90-es évektől kezdődően. Az estét a Songs of Love and Mercy (A szerelem és irgalom dalai) című oratórium zárja, amelyet Shakespeare-szövegekre komponált a zeneszerző.

Kiemelt kép: Selmeczi György (Forrás: zeneakademia.hu)