Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Facebook-oldalán meghirdetett közönségszavazás eredményeképpen a látogatók Dajka Margit, Márkus László és Bara Margit mellett egy, a Schütz Ila művészi pályáját bemutató virtuális tárlatra voltak leginkább kíváncsiak.

Schütz Ila (Schütz Ilona) magyar színművész, Jászai Mari-díjas és érdemes művész. Budapesten született 1944. január 5-én, Schütz Mihály és Galgóczi Erzsébet középső gyermekeként. Pályáját amatőr színészként kezdte: játszott az Óbudai József Attila Irodalmi Színpadon, a BME Irodalmi Színpadán és az Universitas Együttesben az Egyetemi Színpadon, mindeközben elvégezte a MAFILM Filmszínészképző Stúdióját is.

Többszöri kísérlet után, 1965-ben nyert felvételt a Színház-és Filmművészeti Főiskolára, ahol 1969-ben szerezte meg színművész diplomáját Szinetár Miklós osztályában. Ezután a Mikroszkóp Színpadhoz, majd 1970-ben az Ádám Ottó vezette Madách Színházhoz szerződött. Utóbbinak huszonkét éven át, 1992-ig volt társulati tagja. 1992-ben a rövid ideig fennálló Arizona Színház társulatában lépett fel, majd 1993-tól haláláig, 2002-ig a József Attila Színházban játszott. Többször láthatta őt vendégként a közönség a Radnóti Színház színpadán.

Több mint negyven éven át tartó színházi pályafutása mellett számos filmben és tévéjátékban szerepelt, mindemellett kabaréjelenetek, bohózatok népszerű szereplője volt. 2002-ben, 58 éves korában tragikus körülmények között hunyt el Budapesten.

A tragikomika – Schütz Ila (1944-2002) című tárlat az alábbi közösségi oldalon tekinthető meg.

Kiemelt kép: Schütz Ila (Fotó: Szóvári Gyula)