A Hollósi Frigyes-díjat a Kőszegi Várszínház tavaly alapította, a színház fennállásának 40. évfordulója alkalmából. Annak a színművésznek adják át, akinek a Kőszegi Várszínház nagyszínpadi bemutatójában nyújtott alakítása a leginkább tetszett a közönségnek. Ebben az évben a Köz-Játék Fesztivál keretében a Rózsavölgyi Szalonnal közös előadás, a Miért pont kivi? színművészeire lehetett szavazni. Pócza Zoltán ezúttal Schneider Zoltánnak, az előadás főszereplőjének nyújtotta át a díjat Barnabé Leroux megformálásáért.

„Csodáltam, amit Hollósi Frici csinált a színpadon. Bármilyen szerepet játszhatott, mindig figyelni kellett rá. Minden mozdulatára, minden villanására. Azt hiszem, boldog ember volt. Boldog színész. Mindenki szerette őt” – fogalmazott a Radnóti Színház társulatának tagja, a Rózsavölgyi Szalon darabjainak visszatérő szereplője. „Nagyon köszönöm a közönségnek a díjat! Jövök még ide, egészen biztosan. Most már megértem, hogy Hollósi Frigyes rendre visszatért Kőszegre.”

„Hollósi Frigyes tizenhét nyáron át játszott a Kőszegi Várszínházban. Idén lesz tizenegy éve, hogy sajnos nincs köztünk. De mindig gondolunk rá, mindig emlékezünk rá. Lehet kapni nálunk a Hollósi-kávét: hosszú kávé két cukorral hideg tejjel. Így itta. És tavaly óta színházi díjjal is őrizzük a nevét, az emlékét. Először, 2022-ben Takács Katalin nyerte, aki egyébként most játszott a Miért pont kivi?-ben is. Idén Schneider Zoltánnak szavazta meg a közönség, akit szintén visszavárunk Kőszegre” – mondta Pócza Zoltán.

A Miért pont kivi? című produkciót ősztől a budapesti Rózsavölgyi Szalon tűzi műsorára.

Kiemelt kép: Schneider Zoltán és Pócza Zoltán (fotó: Kőszegi Várszínház)