Ma ünnepli 45. születésnapját Schmied Zoltán színész.

Schmied Zoltán 1975. december 15-én született Budapesten. Középiskolai tanulmányait a Városmajori Gimnáziumban végezte, már akkor tagja volt az ottani színjátszó körnek is. Az érettségi után egy évig (1994-1995) a Pince Színház színészképző stúdiójában tanult, majd 1995-től a Horgas Ádám vezetésével akkor induló Atlantis Színháznál sajátította el a színészmesterség alapjait. Ez idő alatt felvették a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, de nem akarta otthagyni az Atlantist, ezért végül el sem kezdte az egyetemet. 2000-ben a Merlin Színház fogadta be a fiatal színészeket, így az Atlantis lett az akkor még Jordán Tamás vezette színház társulata. Vendégszínészként többször fellépett a Vígszínházban és a Pesti Színházban, emellett több alkalommal is szerepet kapott a szombathelyi Savaria Fesztiválon. 2004 és 2009 között a Nemzeti Színház társulatának tagja volt, majd 2009-ben csatlakozott a Centrál Színház, ahol jelenleg is játszik.

Balsai Móni és Schmied Zoltán (fotó: Centrál Színház)

Pályafutását olyan előadások jellemzik, mint az Andromaché (Orestes), A balek (Pontagnac), a Fekete Péter (Angyal Gusztáv), a III. Richard (Dorset márki), a Legénylakás (Karl), a Lüszisztraté (Drákész), a Macskák (Tus, Gastrofar George), a Mesél a bécsi erdő, A Mester és Margarita, a Pentheszileia (Anti), a Rómeó és Júlia (Rómeó), a Tizenkét dühös ember (2. esküdt), A velencei kalmár (Lorenzo). Jelenleg a Centrál Színház egyik legfoglalkoztatottabb színésze, látható a Pletykafészek (Glenn Cooper), a Függöny fel (Lloyd), a Nem félünk a farkastól (Nick), a Sok hűhó semmiért (Benedek), a Ma este megbukunk (Róbert/Thomas), a Házassági leckék középhaladóknak 1-2. (Paul), a Büszkeség és balítélet két színészre, a Nemek és igenek (Jake), valamint a Love Letters című darabokban, legközelebb pedig a Ma este felnövünk című vígjátékban mutatkozik be. Emellett a Gólem Színház produkcióiban is játszik, egyik emlékezetes alakítása Nissim Aloni Az amerikai hercegnőjében volt, ahol Székhelyi József mellett a darab egyik főszereplőjét, Ferdinándot játszotta, de szerepel a Lefitymálva és az Ismerős történet című produkcióban is, valamint itt fut a GóleMese című rendezése is.

Radnay Csilla és Schmied Zoltán az Ismerős történet című előadásban (fotó: Gordon Eszter)

Gyakran feltűnik mozi- és tévéfilmekben, valamint sorozatokban is. Játszott többek között az Argo, az Állítsátok meg Terézanyut!, a Szabadság, szerelem, a Konyec, a Liza, a rókatündér, a Brazilok, A fekete múmia átka, valamint az X – A rendszerből törölve című alkotásokban. Habár a neve hallatán legtöbbünknek azonnal A mi kis falunk papja ugrik be, már korábban is látható volt tévésorozatokban, mint például a Kisváros, a Szeret, nem szeret, a Tűzvonalban, az Életképek, a Kossuthkifli, az Aranyélet, az Alvilág, vagy a Segítség! Itthon vagyok! epizódjaiban. Színpadi és filmes szerepei mellett szinkronhangként is ismert, olyan színészeknek kölcsönözte hangját, mint Eric Szmada, Jamie Foxx, Guy Pearce, Jason Sudeikis, James McAvoy, Jeremy Renner, Chris Evans, Chad Michael Murray, James Franco, Ethan Hawke, Dominic Cooper, vagy Charlie Hunnam.

Kiemelt kép: Schmied Zoltán (fotó: Centrál Színház)