Az Utazás a koponyám körül című kisregény színpadi adaptációját mutatta be a Nézőművészeti Kft. október 7-én, a B32 Galéria és Kultúrtérben. Karinthy Frigyes szerepében a tévéfilmekből már jól ismert Scherer Péter látható, partnerei Parti Nóra és Marton Róbert.

Az Utazás a koponyám körül minden idők egyik legjobb betegségmemoárja, világirodalmi szempontból is egyedülálló alkotás, melyben az író saját agyműtétének történetét osztja meg az olvasókkal. A mű máig jelentős irodalmi és emberi értékkel bír, hiszen Karinthy alapvető kíváncsisággal fordul a világ titkai felé: kutatja önmagát, az orvostudomány és úgy alapjában a tudomány jellemzőit, hisz annak erejében, megváltó, emberi életeken átívelő hatalmában. Karinthy racionalista stílusa, örökös önreflexiója és érzékenysége a paródia iránt teszi mélységesen átélhetővé és szórakoztatóvá a műveit. A humor az élet elemi része a szerzőnél, ebből a perspektívából elemez mindent.

Scherer Péter az Utazás a koponyám körül című előadásban (Fotó: Farkas Róbert)

A mű tehát egyrészt egy rendkívül precíz, analizáló leírása a betegség körül kibontakozó történéseknek, másrészt pedig a belső víziók, álmok és reflexiók bonyolult szövevénye. Éppen ezért az előadás, a színészi játék személyességén túl, erős zenei hatásokra kíván építeni, amelyhez a színpadon megidézett orfeumi hangulat és a rendkívüli muzikalitással rendelkező Marton Róbert színész nyújt segítséget. A zenei betétek és atmoszféra pontos szerkezeti felépítése, a próza és a dalbetétek egyensúlyának megteremtése az alkotók munkájának első, és egyik legfontosabb állomása.

A történetet elbeszélő férfi főszereplő mellett, a kiszolgáltatott élethelyzetben folyamatosan jelenlévő, női gondoskodást is plasztikus formában kívánja megjeleníteni az előadás. A feleség, Böhm Aranka szerepében, valamint egyéb „angyali” formában, az énekben és prózában is egyaránt kiváló tehetségű színésznő, Parti Nóra egészíti ki az alkotói csapatot.

Kiemelt kép: Az Utazás a koponyám körül című előadás plakátja (Fotó: Farkas Róbert)