60. születésnapját ünnepli Scherer Péter, Jászai Mari-díjas színművész. 

Scherer Péter Ajkán látta meg a napvilágot 1961. november 16-án Scherer József és Jány Zsuzsanna büszkeségeként. Iskolai tanulmányait 1980-ban koronázta meg egy érettségivel a szombathelyi Nagy Lajos Gimnáziumban, majd a Budapesti Műszaki Egyetemen végezte felsőfokú tanulmányait 1981 és 1987 között. Már eközben is gyakorolta a színész mesterséget, hiszen az Arvisura Színházi Társulat tagja volt, majd rövid ideig szabadúszó volt. 1997-től 2001-ig a Bárka Színházat erősítette, 2002-től pedig a Krétakör Színház művésze lett. Azóta számos teátrum válogatott előadásaiban láthattuk, játszik többek között a Centrál Színházban (Pletykafészek), a Szkéné Színházban (Kartonpapa), a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színházban (Mario és a varázsló), valamint a Karinthy Színházban (A piszkosak) is. 

Színházi szerepei mellett gyakori szereplője a mozik és sorozatok világának is. Játékfilmjei között olyan címeket találhatunk, mint a Kontroll, az Argo, az Egy szoknya, egy nadrág, az Egy bolond százat csinál, a Papírkutyák, a Kincsem, a Valami Amerika 3. és a Most van most, míg a tévéképernyőkön láthattuk sok más mellett a Kisváros, a Kossuthkifli, a Válótársak, a Tóth János és az Apatigris című sorozatokban is. Legközelebb a Nagykarácsonyban tűnik fel árusként, majd A játszmában bukkan fel Kulka János oldalán. Persze nem csak arcáról, hanem a sajátos hangjáról is rengetegen ismerik, ugyanis előszeretettel szinkronizál: rengeteg filmben szólaltatta már meg Zach Galifianakist, számos alkalommal pedig Sacha Baron Cohent és Eddie Marsant is tolmácsolta. Legismertebb karaktere talán a Minyonok franchise Grúja, de azt sem szabad elfelejteni, hogy bravúros módon ő kelti életre a Kuflik világának összes lakóját. 

Scherer Péter a Karinthy-gyűrűvel (Fotó: Cseke Csilla/MTI)

1995-ben a fővárosi önkormányzat, majd ugyanebben az évben a Színikritikusok díját vihette haza, amit 1999-ben a Magyar Filmkritikusok Díja követett a Legjobb férfi alakításért. 2007-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki, két évvel később már a Jászai Mari-díj, 2020-ban pedig a Karinthy-gyűrű büszke tulajdonosává válhatott. Idén sem maradt elismerés nélkül, a Televíziós Újságírók Díját tehette a polcra a Legjobb színész kategóriában. Isten éltesse sokáig!

Kiemelt kép: Scherer Péter (Fotó: Jegy.hu)