Mint ahogyan arról már mi is többször beszámoltunk, január 15-én érkezik a Centrál Színházba a Network, az azonos című legendás film színpadi változata. A magyarországi ősbemutató premierje azonban majdnem meghiúsult az egyik szereplő betegsége miatt, azonban Schell Judit beugrásának köszönhetően mégis sor kerülhet rá: a színésznőt Louise Schumacher szerepében láthatjuk majd.

Amikor Howard Beale-t, az esti híradó bemondóját huszonöt év után a műsor alacsony nézettsége miatt a csatorna kirúgja, végső kétségbeesésében közli, hogy élő adásban lesz öngyilkos. Sidney Lumet filmje 1977-ben tarolt az Oscar-gálán (a 10 jelölésből négyet váltott díjra), a Lee Hall által készített színpadi adaptáció bemutatójára negyven évvel később, 2017-ben került sor Londonban, a következő évben pedig már a Broadway-n mutatták be a darabot, mindkét világvárosban hatalmas sikerrel. A látványos videótechnikát felvonultató előadást itthon Puskás Tamás rendezi, akinek szavaival élve a Centrál Színház történetének legmonumentálisabb produkcióját láthatják majd a nézők. Ezért teremtett különösen nehéz helyzetet, hogy az előadás egyik szereplője néhány nappal a bemutató előtt betegedett meg.

Az előadást végül – úgy tűnik – Schell Judit menti meg, aki a rövid idő ellenére is vállalta a hirtelen szerepátvételt: „Kifejezetten szeretem a beugrásokat, mert nagyon izgalmas helyzetek születnek így. Nagy koncentrációt igényelnek, ez erős adrenalin löketet ad. Mi, színészek azt szoktuk meg, hogy vészhelyzetben a saját színházunkban ugrunk be egy-egy előadásba. Érdekes helyzet, hogy a Network esetében kívülről, nem társulati tagként lépek színpadra. A Covid miatt ez egyre elfogadottabbá kezd válni. Olyat is hallottam, hogy a kényszer azt hozta, hogy férfi ugrott be női szerepbe és viszont. Ezt a közönség is elfogadta már. Én a Networkben azért nőt alakítok, addig játszom Louise Schumacher szerepét, amíg erre szükség van” – nyilatkozta a színésznő.

Kiemelt kép: Schell Judit a Network című előadásban (Fotó: Horváth Judit)