Ma ünnepli 65. születésnapját Sasvári Sándor Jászai Mari-díjas színművész és eMeRTon-díjas zenész. 

Sasvári Sándor 1957. október 18-án látta meg a napvilágot Budapesten. Művészcsaládba született, édesapja filmrendezőnek készült, édesanyja színész akart lenni, de énekes lett, szóval egyszerre szívta magába mindkét mesterséget. Édesanyját követte abban, hogy eredetileg nem színésznek, hanem zenésznek készült, csak a kíváncsiságtól vezérelve, Gábor Ila és Csuha Lajos javaslatára jelentkezett 1982-ben, az akkor induló Budapesti Rock Színház társulatához. Ott Várkonyi Mátyás és Miklós Tibor vették a szárnyaik alá, hamarosan pedig komoly lehetőséget kapott arra, hogy megmutassa tehetségét: főszerepet játszhatott az első magyar rockoperában, a Sztárcsinálókban.

Jelenet Az Operaház Fantomjából (Fotó: Madách Színház)

Innentől nem volt megállás, folyamatosan játszott a határon innen és túl is, és számos szerep mellett évtizedeken keresztül kitartott, legyen az a Jézus Krisztus Szupersztár, vagy Az Operaház Fantomja címszerepe. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy utóbbival hamarosan a 900. előadást köszönti, de a Mamma Miával (400.) és az Anna Kareninával (100.) is ünnepelt már szép kerek számokat. A magyar musical megkerülhetetlen alakja, aki csodálatos énekhangját nem csak a Madách Színház deszkáin, de az országot járva is meg szokta csillogtatni – sokszor a lányával, Lénával együtt. 2020-ban Moravetz Leventével és Laklóth Aladárral együtt megalapította a Szőcs Géza Magyar Történelmi Színházat a Szőcs Géza Nemzeti Lovaskultúra Központtal, ugyanis a színészkedés és éneklés mellett szenvedélye a lovaglás is, 1987-től kezdve aktív díjugrató. 2010-ben megjelent egy könyv róla Őszintén címmel. 

Polyák Lilla és Sasvári Sándor az Anna Kareninában (Fotó: Madách Színház)

1991-ben az év zenés színésze díjjal tüntették ki, amit 1993-ban az eMeRTon-díj és az év musical színésze díj követett. 2010-ben Regionális Prima díjjal ismerték el, 2012-ben Csomor Díszpolgárává választották, 2013-ban pedig Jászai Mari-díjas lett. 2017-ben két elismeréssel (A világ magyarságáért művészeti elismerés, A Magyar Olimpiai Bizottság Fair-Play Díja) lett gazdagabb, amit 2018-ban a Magyar Érdemrend lovagkeresztje koronázott meg. Isten éltesse sokáig!

Kiemelt kép: Sasvári Sándor (Fotó: Szeged Ma)