A képzőművészetet, irodalmat és színházat izgalmasan ötvöző Textúra 2022 őszén ismét beköltözik a Magyar Nemzeti Galéria falai közé. A múzeum felkérésére nyolc kortárs magyar szerző (Halász Rita, Kemény István, Kemény Zsófia, László Noémi, Szeifert Natália, Ugron Zsolna, Vida Gábor, Zalán Tibor) írt szöveget a Galéria egy-egy művéből inspirációt merítve, amelyeket színművészek tolmácsolnak az ihlető műalkotások társaságában. A produkciót a hónapban még négy alkalommal (21-én, 23-án, 28-án és 30-án) láthatja a közönség.

A Textúrát 2022-ben Sardar Tagirovsky rendezi, aki munkáiban a képzőművészet, a pszichológia és a mozgásművészet kapcsolódásait, a zenei, a rituális és a filmes elemek egymásra hatásait, a nyelveken és a verbalitásokon túli kifejezési eszközöket keresi. Tagirovsky egyéni megközelítését a nézők a Textúrán is megtapasztalhatják. A kiválasztott művek átfogják a magyar művészet évszázadait, átvezetve a közönséget térben és időben a középkori szárnyasoltároktól a kortárs alkotásokig. A felkért írók köre és az általuk alkotott szövegek világa épp olyan sokszínű és izgalmas, mint a kiválasztott műalkotások sora: tragédia, humor, melankólia, szakralitás és hétköznapiság váltja egymást a jelenetekben. A színészek rövid szünetekkel tíz alkalommal játsszák el az epizódokat, a közönség ekképpen mindegyik színt meg tudja tekinteni. A jelenetek sorrendjét és az útvonalat azonban a látogatók maguk határozzák meg, így azok egyedi élménnyé sűrűsödnek.

Az előadásokban olyan színészek tűnnek fel, mint Szorcsik Kriszta, Lábán Katalin, Béres Miklós, Szikszai Rémusz, Nagy Katica, Csákányi Eszter, Balog József, Hámori Gabriella, Vasvári Csaba, Fazakas Júlia, Váradi Gergely, Kancsár Orsolya és Berki Szofi. A produkcióban közreműködik a Magyar Rádió Gyermekkórusa, továbbá Takáts Márton zongoraművész és Baksa Krisztina csellóművész. A jelmezeket a Magyar Állami Operaház Jelmeztára és a Szatmárnémeti Északi Színház biztosította, a jelmeztervező Kupás Anna.

Kiemelt kép: Sardar Tagirovsky (Fotó: Barabás Zsolt)