Szombaton átadták a Balaton-felvidék legújabb kulturális központját, a Káli Kövek Alkotó- és Rendezvényházat, Salföldön.

A komplexum terve még az idei év elején is csak álomnak tűnt, de az, hogy az év végére megvalósult, az a mai beruházások és kivitelezések határidejének, és folyamatos csúszásainak útvesztőjében, egyértelműen csodaszámba megy. A rekordidő alatt elkészült kulturális központ szombaton került átadásra, így januárban már méltó helyszíne lesz a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program rendezvényeinek.

Csúri Ákos és Navracsics Tibor, a Káli- Kövek Alkotó- és Rendezvényház átadásán, Salföldön (fotó: Steindl Gabriella)

Ahogy azt Csúri Ákos, a Káli Kövek Közhasznú Alapítvány alapítója, a hivatalos átadást megelőző sajtótájékoztatón elmondta: „2020 márciusában pattant ki az ötlet, hogy a több mint négy évtizede használaton kívül álló, folyamatos rothadást elszenvedő egykori salföldi egyházi iskola területén található épületek helyére egy, a térséghez és a tájhoz illeszkedő, a népi motívumokat megőrző, de mégis 21. századi kulturális és közösségi épületegyüttes jöjjön létre régiós fejlesztésként a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt keretében 2023-ra. A projekt megvalósítását és végig vitelét a Káli Kövek Közhasznú Alapítvány (KKKA) vállalta magára. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt támogatásával elkészült épületegyüttes tervezésénél maximálisan figyelembe vettük, hogy Salföld a Balaton (és a Káli-medence) egyik ékköve, ahol a helyiek kiemelten fontosnak tartják hagyományaik ápolását, így csakis olyan épület jöhetett szóba, ami illeszkedik a táj egységéhez.

Lamos Péter, az Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros program infrastrukturális fejlesztésekért felelős vezérigazgatója (fotó: Steindl Gabriella)

Lamos Péter, az Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros program infrastrukturális fejlesztésekért felelős vezérigazgatója arról számolt be, hogy a magyar kormány által biztosított 42 milliárdos támogatásból 3 milliárdot fordítottak régiós fejlesztésekre. „A kiíráskor 40 pályázat érkezett a régióból, ezeknek a tüzetes átvizsgálása és értékelése után a bizottság 19 esetében tudott támogatást biztosítani a rendelkezésre álló keretből. Ezek mind szorosan kapcsolódnak a kulturális programokhoz, de az elsődleges célkitűzés az volt, hogy azokat a meglévő, de használaton kívüli épületeket vagy ingatlanokat favorizáljuk, amely pályázatok ezzel foglalkoztak. Ez a helyszín ilyen. Nem csak a tervek lettek kiválóak, a kivitelező csapat is, ennek is köszönhető, hogy az EKF programsorozat ékköve ma itt átadásra kerülhet”.

Navracsics Tibor és Csúri Ákos, a Káli- Kövek Alkotó- és Rendezvényház átadásán, Salföldön (fotó: Steindl Gabriella)

Dr. Navracsics Tibor Területfejlesztési Miniszter, a térség országgyűlési képviselője a megnyitón hangsúlyozta: „Az Európai Unió országait Európa nemzetei alkotják, Európa Kulturális Fővárosát pedig az olyan helyek, mint a Káli Kövek Alkotó- és Rendezvényház. Az egykoron vályogból épített iskola helyén, egy romos házból olyan közösségi központ lett, ahol nem azért állnak majd meg az emberek, mert elfáradtak, hanem azért, mert szeretnének feltöltődni.” Hozzátette, hogy a pécsiektől, akik 2010-ben szervezték a programsorozatot, azt a jó tanácsot kapták, hogy legyenek óvatosak az új beruházásokat illetően. „A tanácsokat megfogadtuk és ezért is helyeztünk nagy hangsúlyt a már meglépő épületek megújítására, a teljesen új beruházások helyett”. Elmondta, hogy nem ez az első átadott beruházás, – hiszen a tavasszal Kővágóörsön elkészült Botond pajta is a programsorozat részeként valósult meg -, de ez a legnagyobb. Azt is kiemelte, hogy az új kulturális központ nem csak a környék és a régió, hanem egész Magyarország kulturális hasznára válik, mivel a Káli-medence fontos és kedvelt turisztikai célpont az országban.

Czár Péter plébános megáldja a Káli- Kövek Alkotó- és Rendezvényházat Salföldön (fotó: Steindl Gabriella)

A visszaszámlálás elindult, a programsorozat megnyitójáig nagyjából egy hónap van hátra. A nyitóesemény Veszprémben lesz, a város több pontján, amelyhez az új Salföldi Alkotó- és Rendezvényház is csatlakozik. Kérdésünkre, hogy melyik programot várja legjobban, Navracsics Tibor nem meglepő módon azt felelte, hogy mindegyiket. „De azt már most látni, hogy az eddig nyilvánosságra került programok között a legnagyobb érdeklődés Norah Jones július 16-i koncertje iránt van”.

Szabó Csaba és a Tördemic táncegyüttes műsora (fotó: Steindl Gabriella)

Egy ekkora volumenű programsorozatnál komoly mérőszámok is vannak, amit a jelenlegi helyzetben nem könnyű teljesíteni. Ezzel kapcsolatban a miniszter azt tartaná sikernek, „ha ez a térség és a térség polgárai közelebb kerülnének egymáshoz, ha kialakulna valóban az az identitás, amelyről sokat beszélünk, de nem tudjuk, hogy valójában van-e. Illetve nem utolsó szempont, hogy mindenki jól érezze magát.  Ha mindenki találna legalább egy olyan programot, – hiszen annyi félék vagyunk, annyi féle dolog iránt érdeklődünk -, amire utólag visszatekintve azt tudja mondani, hogy ezért megérte”.

Kiemelt kép: Káli Kövek Alkotó- és Rendezvényház (Fotó: Káli Kövek Alapítvány)