A férjem címmel készül magyar-macedón összművészeti projekt, amelynek megálmodói Levko Esztella és Száger Zsuzsanna színésznők. Az előadás ősbemutatóját november 5-én tartják.

A két alkotó első közös nemzetközi projektjét a színház és a képzőművészet fúziójával hozza létre. Az eseménynek a II. kerületi KÉPEZŐ Galéria ad otthont. A projekt keretein belül többek között egy egyedülálló színházi ősbemutatót valósítanak meg: A férjem címmel. A színházi előadás alapja a többszörösen díjnyertes Észak-Macedón írónő Rumena Buzsarovszka azonos című novelláskötete. A szerző történetei tűpontosan reflektálnak a régió változóban lévő posztkommunista, patriarchális valóságára, amelynek jellemzője a nőket gyakran megbélyegző nemi sztereotípiák jelenléte. Írásai Európa-szerte ismertek, Magyarországon először készül a novelláskötetéből színpadi adaptáció Pass Andrea rendezésében. A kétszereplős előadás látványvilágát a Godot Katalizátor Díjas Fajgerné Dudás Andrea képzőművész tervezi.

Az ősbemutatóban feleségek, szeretők, anyák, özvegyek tárják elénk saját sorsukat, hol tragikusan, hol pedig fanyar humorral. Történeteiken keresztül ezek a nők képesek lényegi valójában megmutatni önmagukat, a környezetüket, félelmeiket, titkaikat, vágyaikat, valamint azokat a társadalmi normákat, amelyek meghatározzák az életüket. Az anyag izgalmas és egyedi aspektusa, hogy a bemutatott nők nem szentek és hibátlan lények. Bizonytalanok, szemtelenek, kegyetlenek, házasságtörők, kicsinyesek; gyakran saját történeteik gazemberei. Ezek a nők (akárcsak férjeik) a megkövesedett társadalmi mechanizmusok áldozatai. 

A művészeti program részeként, A férjem színházi előadás köré Storytelling estek szerveződnek, először november 10-én. A Storytelling egy innovatív, hazánkban még meglehetősen ismeretlen műfaj, amellyel az alkotók szeretnék megismertetni a magyar közönséget. A kezdeményezést maga az írónő inspirálta, aki rendszeresen szervez ilyen eseményeket. Az est során egy-egy, az előadásban (is) megjelenő társadalmilag kurrens témát tárnak fel mélységeiben, személyes szemszögből megközelítve meghívott női vendégekkel, valamint a közönség bevonásával. A projektet létrehozó két színésznő célja, hogy felhívják a figyelmet a régiónkra jellemző nemi egyenlőtlenségekre, hogy érzékenyítsék a témában a nőket és férfiakat egyaránt!

Kiemelt kép: Pass Andrea (Fotó: Várady Nikolett)