Június 12-én utoljára lesz látható az Örkény Színház Stúdiójában a Rubens és a nemeuklideszi asszonyok című előadás Pogány Judittal a főszerepben.

Esterházy Péter barokk komédiáját a szerző Hasnyálmirigynapló című szövegének felhasználásával Komán Attila és Dohy Balázs dolgozta át egy különleges színpadi adaptációvá. A fiatal alkotópáros mindkét tagja még a Színház- és Filmművészeti Egyetem dramaturg szakos hallgatójaként készítette el a szövegkönyvet, olyan kérdésekre keresve a választ, mint hogy a halál vagy a rák-e a nagyobb, és lehet-e, kell-e örülni az életnek? És egyébként: mi az élet? A történet főszereplője a címben is kiemelt nagy festő, aki, miközben bejelentik a halálhírét, saját önarcképéből esik ki. Ezzel a zuhanással indul el a sziporkázó, humorban gazdag számvetés életről és halálról.

A Rubens és a nemeuklideszi asszonyok bemutatójára 2019. május 31-én került sor, az egykori Ódry Színpadon, az előadás továbbjátszását pedig később az Örkény Színház biztosította a Stúdióban. A főszerepben a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Pogány Juditot láthatta a közönség, a további szerepekben Mentes Júlia, Kenéz Ágoston, Lengyel Benjámin és Hajduk Károly mutatkozott be, ráadásul utóbbi 2020-ban elnyerte a legjobb alakítás különdíját a MOST Feszten. Az előadást Dohy Balázs rendezte, a díszletet és a jelmezeket Bognár Eszter tervezte, a zenét pedig Cseri Hanna szerezte. 

Kiemelt kép: Pogány Judit és Lengyel Balázs a Rubens és a nemeuklideszi asszonyok című előadásban (Fotó: Éder Vera)