A Bánk bán, Az ember tragédiája és az Örkény István nevével fémjelzett Tóték mellett talán a leghíresebb magyar dráma a Vörösmarty Mihály tollából készült Csongor és Tünde. Nem csupán maga a műdarab (komplett üzenetiségével, szimbolikájával és párhuzamaival egyetemben), hanem annak megszületése és az ebből következő hagyományőrzés miatt is tartják annyira nagy becsben Vörösmarty drámáját mind a mai napig. Pontosan emiatt ha egy-egy újabb adaptációt harangoznak be, amelyek vagy teljes egészében, vagy részben viszik filmre/sorozatra a jól ismert történetet, magas és igéző lécet kell megugraniuk. Ezzel a helyzettel áll szemben a Máli Csaba és Pálfi Zsolt rendezésében készülő legújabb animációs alkotás is.

Az új Csongor és Tünde adaptációt már egy ideje beharangozták, amely nem csupán bejelentésével, de stílusával és formátumával is azonnal felhívta magára a figyelmet. Egy ennyire klasszikus, hagyományos, tradicionális húrokat pengető dráma esetében felettébb érdekes vállalás, ha mindezt nem élőszereplős, hanem animációs köntösben készítik el. A fentebb emlegetett Máli és Pálfi elmondása szerint azért döntöttek végül ezen formátum mellett (ezzel a Cinemon Entertainmenttel karöltve hozva tető alá a projektet), mert így a fiatalabb korosztályt is meg tudják célozni.

A projektet eredetileg még Dargay Attila szerette volna elkészíteni, ám az eltelt évtizedek során több akadályba is ütközött, viszont a Máli-Pálfi duó megvalósíthatják a nagy álmát, méghozzá a 2009-ben elhunyt rendező figuraterveit és képes forgatókönyvét felhasználva, átdolgozva. A minap megjelent hivatalos előzetest (pontosabban rövid ízelítőt) látva egy valóban színes alkotással lesz majd dolgunk, aminek premierje még jócskán odébb, valamikor 2024 őszén lesz. 

Kiemelt kép: Csongor és Tünde (Fotó: YouTube)