Ma ünnepli 60. születésnapját Rost Andrea Kossuth-, Prima Primissima és Liszt Ferenc-díjas szoprán operaénekes, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

Rost Andrea Budapesten, 1962. június 15-én látta meg a napvilágot. Zenei tanulmányait a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végezte Ónody Márta, majd Bende Zsolt növendékeként. Főiskolás korában, a budapesti Operaház ösztöndíjasaként énekelte el Gulyás Dénes rendezésében Júlia szerepét Gounod Rómeó és Júlia című operájában. Két évvel később, 1991-ben a Bécsi Állami Operaház (Staatsoper) magánénekese lett, ahol több fontos szerepében megismerhette a bécsi közönség: Zerlinán, Adinán és Susannán keresztül Lammermoori Luciáig, valamint Violetta parádés szerepalakítása mellett számos koncerten is hallhattuk őt. Nemzetközi pályáját Riccardo Muti indította el, aki 1994-ben meghívta a milánói Scalába, a Rigolettóba, és azóta a színház állandó visszatérő vendége lett. 1995-ben, a Scala évadnyitó Varázsfuvola-premierjén már ünnepelt sztárként lépett színpadra. Milánóban Mozart Figaro házasságának Susannája, majd Verdi Traviatájának Violettája követte a sort. A Salzburgi Ünnepi Játékokon számos produkcióban lépett közönség elé (Richard Strauss: Az árnyék nélküli asszony – Sólyom, Monteverdi: Poppea megkoronázása – Drusilla, Verdi: Traviata – Violetta, Muszorgszkij: Borisz Godunov – Xenia), a párizsi Bastille Operában pedig Susannát, Gildát, Luciát és a Hoffmann meséiben Antoniát alakította.

Rost Andrea a Figaro házasságában (Fotó: Rost Andrea hivatalos oldala)

A londoni Roxal Opera House-ban Susannaként debütált, később Violettaként lépett színpadra, majd a Lammermoori Lucia címszerepét is énekelte. Itt énekelte el koncertszerű előadásban Donizetti Elisabeth című operájának címszerepét, amely egyben világpremier is volt. Amerikában a Chicagói Lyric Operában több ízben is vendégszerepelt, ahol Zerlinát, Gildát, Violettát, Giuliettát (Bellini: I Capuletti e i Montecchi) és Micaëlát énekelt. A New York-i Metropolitan Operában először 1996-ban lépett a közönség elé Adina szerepében, a Szerelmi bájitalban, később ugyanitt Gildát, Luciát és Violettát énekelt, legutóbb 2006-ban Mozart Figaro házasságában Susanna szerepét. Eddig 38 alkalommal énekelt a Met színpadán, többek között Luciano Pavarotti, Plácido Domingo, José Carreras, José Cura, Roberto Alagna és Leo Nucci partnereként. A washingtoni operaházban elénekelte Antonia szerepét, majd ugyanebben a produkcióban lépett a Los Angeles-i közönség elé. 2002 márciusában – szintén Los Angelesben – Pamina szerepében volt hallható, majd ugyanebben 2005-ben Washingtonban. A tokiói New National Opera és számtalan nemzetközi operagála gyakori meghívott művésze.

A madridi Teatro Real meghívására Poulenc A karmeliták beszélgetései című operájában Blanche-ként halhatta a közönség 2006-ban. A Magyar Állami Operaházban az elmúlt szezonokban énekelte Eurüdikét (Haydn: A filozófus lelke) és a Grófnét (Figaro házassága), emellett a Bohémélet Mimìjét és az Otello Desdemonáját is, de kedvenc szerepeiben (Gilda, Violetta) többször is a hazai közönség elé lépett.

Rost Andrea az Otellóban (Fotó: Csibi Szilvia/Magyar Állami Operaház)

1997-ben Liszt Ferenc-díjjal tüntették ki, egy évvel később pedig a Halhatatlanok Társulatának Örökös Tagja lett. 1999-ben a Magyarország Érdemes Művésze címmel tüntették ki, 2003-ban Prima Primissima díjat, 2004-ben Kossuth-díjat, 2006-ban pedig Bartók Béla-emlékdíjat kapott. 2010-ben Csepel, 2014-ben pedig Budapest díszpolgárává avatták. 2018-ban elnyerte a Magyar Érdemrend Középkeresztjét. Első férje, Harazdy Miklós zongoraművész volt, akitől két gyermeke született: Eszter és Máté. Második férje, Theo Ligthart holland képzőművész volt, akivel 2005 nyarán, az Operaházban keltek egybe, de ez a házassága is válással végződött.

Kiemelt kép: Rost Andrea (Fotó: Emmer László)