Július 31-én, 20 órakor tűzi műsorára az M5 Rossini Olasz nő Algírban című kétfelvonásos vígoperáját Szabó Máté rendezésében, amelyet 2017 novemberében mutattak be az Erkel Színházban.

Az alig egy hónap alatt komponált mű premierjére 1813-ban, a velencei San Benedetto Operaházban került sor. A szövegkönyvet Angelo Anelli jegyzi, aki saját, 1808-ban a milánói Scalában bemutatott, Luigi Mosca azonos című zenedrámájához írt librettóját dolgozta át az akkor huszonegyéves Rossini javaslatára. A fiatal zeneszerző kirobbanóan sziporkázó muzsikájában a vígoperai műfaj zenei stílusjegyeinek egész arzenálját vonultatja fel, és tökéletes érzékkel használja a commedia dell’artéból jól ismert karaktereket és fordulatokat is. A darab a velencei premier után azonnal meghódította Itália és Európa fontosabb városait, 1819-ben már a Pesti Nemzeti Színház is repertoárjára tűzte. Az Olasz nő Algírban később kikopott a nemzetközi repertoárból, míg a II. világháború után vissza nem szerezte megérdemelt helyét a dalszínházak műsorán.

Gioachino Rossini egyik legtöbbet játszott vígoperája a Nádasdy Kálmán- és Déryné-díjas Szabó Máté rendezésében, a felhőtlen szórakoztatás céljával született, az orientalista környezetbe helyezett, mégis ízig-vérig olasz szabadulás-történet fókuszában a nemek és kultúrák harca áll. Koncepciója szerint „ez a história inkább a férfiakat készteti szembenézésre magukkal, az előadás pedig céljaink szerint az egészségtelen férfidominanciával szembeni kritika lesz”. A címszerepben Mester Viktóriát, kedveseként Alasdair Kentet láthatja a közönség. A további szereplőket Palerdi András (Musztafa, algír bej), Sáfár Orsolya (Elvira, a bej felesége), Balga Gabriella (Zulma, a bizalmasa) és Ali Dobák Attila (Teddeo, Isabella kísérője) keltik életre. Az előadásban közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara és a Honvéd Férfikar Francesco Lanzillotta vezényletével.

Kiemelt kép: Jelenet az Olasz nő Algírban című operából (Fotó: Berecz Valter)