Május 16-án 22 óra 5 perctől Rossini egyik leghíresebb vígoperája, az Olasz nő Algírban lesz látható az M5 műsorán.

Gioachino Rossini alig egy hónap alatt komponálta művét, melynek szövegkönyvét Angelo Anelli jegyzi. Az olasz költő és librettista saját, 1808-ban a milánói Scalában bemutatott, Luigi Mosca azonos című zenedrámájához írt librettóját dolgozta át Rossini javaslatára. A kész alkotást 1813-ban mutatták be a velencei San Benedetto Operaházban. A darab a premier után azonnal meghódította nemcsak Itália, hanem Európa fontosabb városait is, 1819-ben pedig már a Pesti Nemzeti Színházban is műsorra tűzték. A fiatal zeneszerző kirobbanó muzsikájában a vígoperai műfaj zenei stílusjegyeinek egész arzenálját vonultatja fel, és tökéletes érzékkel használja a commedia dell’artéból jól ismert karaktereket és fordulatokat is.

A klasszikus művet 2017-ben a Nádasdy Kálmán- és Déryné-díjas Szabó Máté állította színpadra az Erkel Színházban. Rendezésének célja a felhőtlen szórakoztatás, az orientalista környezetbe helyezett, mégis ízig-vérig olasz szabadulás-történet fókuszában a nemek és kultúrák harca áll. Koncepciója szerint „ez a história inkább a férfiakat készteti szembenézésre magukkal, az előadás pedig céljaink szerint az egészségtelen férfidominanciával szembeni kritika lesz.

A rögzített előadásban színpadra lép Mester Viktória, Alasdair Kent, Palerdi András, Sáfár Orsolya, Balga Gabriella és Ali Dobák Attila. Közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara, valamint a Honvéd Férfikar. Vezényel Francesco Lanzillotta.

Kiemelt kép: Jelenet az Olasz nő Algírban című előadásból (Fotó: Opera)