November 22-én 21 óra 5 perckor a Magyar Állami Operaház előadásában lesz látható az M5 műsorán Rossini az Olasz nő Algíriában című operája.

Az Olasz nő Algíriában Rossini egyik legtöbbet játszott vígoperája a Sevillai borbély és a Hamupipőke mellett. Az 1813-as velencei premiert követően azonnal meghódította Itália és Európa fontosabb városait, 1819-ben már a Pesti Nemzeti Színház is repertoárjára tűzte. A fiatal zeneszerző kirobbanóan sziporkázó muzsikájában a vígoperai műfaj zenei stílusjegyeinek egész arzenálját vonultatja fel, és tökéletes érzékkel használja a commedia dell’artéból jól ismert karaktereket és fordulatokat is. A darab később kikopott a nemzetközi repertoárból, míg a II. világháború után vissza nem szerezte megérdemelt helyét a dalszínházak műsorán.

Szabó Máté rendezésében a felhőtlen szórakoztatás céljával született, orientalista környezetbe helyezett, mégis ízig-vérig olasz szabadulás-történet fókuszában a nemek és kultúrák harca áll. Koncepciója szerint „ez a história inkább a férfiakat készteti szembenézésre magukkal, az előadás pedig céljaink szerint az egészségtelen férfidominanciával szembeni kritika lesz”. Főszerepben: Mester Viktória, Alasdair Kent, Palerdi András, Sáfár Orsolya, Balga Gabriella, Dobák Attila.

Kiemelt kép: Részlet az Olasz nő Algíriában című darabból (Fotó: Magyar Állami Operaház)