Február 9-én vasárnap, 21 óra 40 perces kezdettel, valamint másnap, 10-én hajnalban, 3 óra 30 perces kezdettel lesz látható a M5 csatornán Rossini Olasz nő Algírban című operája, amelyet Szabó Máté rendezésében, 2017 novemberében mutattak be az Erkel Színházban.

Az alig egy hónap alatt komponált mű premierjére 1813-ban, a velencei San Benedetto Operaházban került sor. A szövegkönyvet Angelo Anelli jegyzi, aki saját, 1808-ban a milánói Scalában bemutatott, Luigi Mosca azonos című zenedrámájához írt librettóját dolgozta át az akkor huszonegyéves Rossini javaslatára. A fiatal zeneszerző kirobbanóan sziporkázó muzsikájában a vígoperai műfaj zenei stílusjegyeinek egész arzenálját vonultatja fel, és tökéletes érzékkel használja a commedia dell’artéból jól ismert karaktereket és fordulatokat is. A darab a velencei premier után azonnal meghódította Itália és Európa fontosabb városait, 1819-ben már a Pesti Nemzeti Színház is repertoárjára tűzte. Az Olasz nő Algírban később kikopott a nemzetközi repertoárból, míg a II. világháború után vissza nem szerezte megérdemelt helyét a dalszínházak műsorán.

A címszerepben Mester Viktóriát, Lindoróként Alasdair Kentet láthatta a közönség, mellettük Palerdi András (Musztafa, algír bej), Sáfár Orsolya (Elvira, a bej felesége), Balga Gabriella (Zulma, a bizalmasa) és Ali Dobák Attila (Teddeo, Isabella kísérője) lépett színpadra. Az előadásban közreműködött a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara, valamint a Honvéd Férfikar Francesco Lanzillotta vezényletével.

Kiemelt kép: Jelenet az Olasz nő Algírban című operából (fotó: Berecz Valter)