Július 5-én, magyarországi bemutatóként érkezik Jerry Mayer Keresztül-kasul című vígjátéka a Rózsavölgyi Szalonba. A kétszereplős darabot, Dicső Dániel rendezésében a hónapban mintegy hat alkalommal tekinthetik meg a nézők.

A Pokorny Lia és Király Dániel szereplésével bemutatásra kerülő szellemes és romantikus vígjáték egyik megfejtése bizonyosan az, hogy racionális világunkban is elég lehet másfél óra ahhoz, hogy egy kiszámíthatóan és szokásosan unalmasnak induló utazás kiszámíthatatlanul és szokatlanul érzelmessé és szenvedélyessé váljon. A pszichoterapeutaként dolgozó Janet nincs jó kedvében, amikor szombat hajnalban felszáll a San Franciscó-i repülőtérről induló helyközi gyorsvonatra. A nő mániás keresztrejtvényfejtő, az úton is nála van a New York Times szombati melléklete a rejtvényekkel. Mindig tollal írja be az üres mezőkbe a szavakat, biztos a megfejtéseiben: profi rejtvényes. Pillanattal az ajtók záródása előtt felugrik egy férfi a szerelvényre: Josh, az egykori színész, aki dolgozott a családi gombüzletben is, tizennyolc hónapja viszont nincs állása, alkalmi feladatokból él, például a keresztény ünnepeken őt bízzák meg repülőtéri munkával. Josh zsidó. Janet katolikus. Mindketten házasok. Mindketten magányosak. Egymás számára teljesen idegenek. Aztán Josh is kinyitja a New York Times szombati mellékletét, ő is belekezd a keresztrejtvényfejtésbe. Ceruzával töltögeti a vízszintes és függőleges sorokat: amatőr rejtvényes. Janet, aki azt gondolja, hogy a keresztrejtvény az élet metaforája, segítséget kínál Joshnak. Szóról szóra, keresztül-kasul haladnak a rejtvényben, közben egyre több mindent ismernek meg a másikból, igyekeznek kitölteni az üres lelki rubrikákat.

A Rózsavölgyi Szalon hangulatos előadóterében debütáló produkció díszletét Enyvvári Péter, jelmezeit Cselényi Nóra tervezte, a szövegkönyvet Makai Luca és Hárs Anna fordította, utóbbi dramaturgként is dolgozott a darabon.

Kiemelt kép: Pokorny Lia és Király Dániel a Keresztül-kasul próbáján (fotó: Molnár Miklós / Rózsavölgyi Szalon)