November 26-án fellép az Magyar Állami Operaházban Piotr Beczała, a Sztárestek zongorával-sorozat következő vendégeként. A Csajkovszkij, Rahmanyinov Karłowicz és Dvořák műveiből összeállított dal- és áriaesten a nemzetközileg is elismert zongoraművész Helmut Deutsch kíséri majd.

Az OPERA 2023/24-es Szláv szezonjának tematikájához kiválóan passzoló késő romantikus koncerttel jelentkezik majd. A híres tenor Lengyelországban született, itt is kezdte zenei tanulmányait, majd Svájcban folytatta. A 2000-es évek elején rövid időn belül Európa összes jelentős színházának közönsége megismerte. Karrierjének fontos pontja a 2006-os San Franciscói Operában és a New York-i Metropolitanben való bemutatkozás, a magyar közönség legutóbb 2020-ban a Margitszigeten láthatta.

Az est első felében helyet kapnak Mieczysław Karłowicz 19. századi lengyel zeneszerző által két kortárs költő, Kazimierz Przerwa-Tetmajer és Kazimierz Gliński, többségében szerelmes verseinek komponált változatai. A második felében Csajkovszkij Anyegin című operájából is hallhatunk majd részletet.

Helmut Deutsch a világ egyik legkiemelkedőbb zongorakísérője, kinek karrierje Irmgard Seefried mellett kezdődött, Hermann Preyt pedig tizenkét éven át kísérte. Játékát számos felvételen is láthattuk, több mint harminc éve oktat is, tanítványa volt Juliane Banse és Wolfram Rieger is.

Kiemelt kép: Piotr Beczała (Fotó: piotrbeczala.com)