Filmklubot indít a Magyar Nemzeti Múzeum Budapesten, mely az ókori római birodalom történelmével foglalkozik majd. Három hónapon át havi egy alkalommal olyan Rómával kapcsolatos népszerű filmek részletei lesznek majd láthatóak, mint a Trója és a Galdiátor, vagy éppen a Hannibál című sorozat.

A filmművészeti alkotások Róma alapítása és a birodalom kialakulása, társadalma és vallása, illetve a római birodalom bukása köré szerveződnek majd. Olyan alkotások segítenek majd az eligazodásban, mint a korábban már említett Trója, a Gladiátor, a BBC Róma című sorozata, a Hannibál és a Romulus, a Spartacus, de feltűnik majd a Brian élete, a Passió, a Satyricon, a Ben Hur, a Kleopátra, Az utolsó légió, illetve a Quo Vadis és a Barbárok is. Különleges támogatói lesznek a megértésnek, emellett azonban érdekes ellenpólusai is, hiszen kiválóan szemléltetik majd mi a filmes túlzás a valósághoz képest.

A Magyar Nemzeti Múzeum kreatív igazgatója, Bérczes Zsigmond kiemelte, hogy azért a római korszakra esett a választásuk, mert a látogatók kiemelt érdeklődést mutatnak az ókor iránt, a Római Birodalom kultúrája, kiterjedtsége és körülményei pedig mind a mai napig aktuálisak.

Ha esetleg lemaradtatok az első, február 29-i alkalomról, március 28-án, április 25-én és május 30-án ismét lehetőségetek lesz közösen megfejteni azt, hogy mi lehet a kortárs filmművészeti alkotások Róma-képe és üzenete az ókori világról.

Kiemelt kép: Filmklubot indít a Magyar Nemzeti Múzeum (Fotó: csodalatosmagyarorszag.hu)