Június 7-én nyitotta meg legújabb kiállítását a Mai Manó Ház: a Ballenesque – Roger Ballen szerint a világ augusztus 21-ig lesz látható. A kedd és vasárnap 12 és 19 óra között látogatható tárlat kurátora: Baki Péter.

Az 1950. április 11-én, az Egyesült Államokban, New York-ban született és több mint negyven éve a dél-afrikai Johannesburgban élő Roger Ballen generációja egyik legjelentősebb fotográfusa, akinek dokumentarista és megrendezett képei egyedülálló helyet foglalnak el a kortárs fotográfiában. Gyermekkora óta szorosan kötődik a fényképezéshez: édesanyja, Adrienne Ballen a Magnum Photos ügynökség képszerkesztője és társult tagja, és az egyik első, kifejezetten fotográfiai galéria, a New York-i Photography House alapítója volt, ahol Ballen a kor legnagyobb fotográfusaival találkozhatott és képeiket is megismerhette. Edward Steichen, Bruce Davidson, André Kertész, Elliott Erwitt, Paul Strand, Henri Cartier-Bresson, csak néhány név azok közül, akik nagy hatással voltak rá, de weboldalán és több interjúban André Kertészt említi, mint aki a legerősebben inspirálta alkotói munkásságát.

Ballen magával ragadó kompozíciókban foglalkozik olyan témákkal, mint a kontrollvesztés, a káosz, az őrület, az elidegenedés, az ember viszonya az állatvilággal, a halál elkerülhetetlensége, valamint a másság élményével. Műveit olyan egzisztenciális pszichodrámákként jellemzi, amelyek a tudattalanba hatolva az emberi lét lényegét tárják fel. „A munkám alapján nem vagyok kívülálló művész. Nemzetközi, jól képzett művész vagyok. De azokat, akikkel dolgozom, a társadalom peremén élőknek tekintik. Ennél azonban szerintem fontosabb, hogy a munkám az elméd túloldalára visz el. Érzelmi állapotokra koncentrálok, arra a helyre, amit az emberek jellemzően a perifériára vagy a margóra kényszerítenek és elkerülnek” – mondta el korábban a művész.

Roger Ballen: Puppy Between Feet (Kiskutya lábak között), 1999 (részlet)

Több mint huszonöt albuma jelent meg világszerte, legutóbb 2020-ban a német Hatje Cantz kiadó gondozásában (Roger the Rat). Talán eddigi legfontosabb kiadványa, a Ballenesque 2017-ben jelent meg a Thames and Hudsonnál, amely egy nagyszabású, kétrészes, retrospektív fotókönyv, a művész eddigi életművét igyekszik összegezni. Alkotásai minden jelentős nemzetközi múzeumi gyűjteményben megtalálhatóak. Egyike azon művészeknek, akik jelenleg Dél-Afrikát képviselik a 2022-es Velencei Biennálén. A Ballenesque, a The World According to Roger Ballen, az Asylum of the Birds és a The Theatre of Apparitions című Roger Ballen fotóalbumok beszerezhetők a Mai Manó Könyvesboltban is.

Kiemelt kép: Roger Ballen (Fotó: Marguerite Rossouw)