Különleges ősbemutatóval készül a Nemzeti Lovas Színház Szent László, a lovagkirály címmel, melyben a legendás magyar király életét elevenítik meg zenés környezetben.

Megpróbálunk felnőni ennek a legendás királynak a nevéhez” – mondta el Pintér Tibor, a teátrum igazgatója és az előadás rendezője a darab online sajtótájékoztatóján, melyet december 14-én tartottak a Kincsem Parkban. Hozzátette, hogy a színház küldetésének tartja hazánk hőseinek bemutatását a közönség és a fiatalok számára, hogy ezáltal megismerjék történelmünk meghatározó alakjait, azokat, akik lehetővé tették, hogy „ma is itt legyünk és magyarul beszéljünk.

Szent László 1077-től viselte a magyar királyi címet és a többi között nevéhez fűződik a keresztény vallás megszilárdítása az országban. A lovagkirályról számos legenda maradt fenn a nép körében és a krónikákban. 1192-ben avatták szentté, azóta pedig számos településnek és templomnak ő a védőszentje nemcsak hazánkban, hanem a környező országokban is. Annak érdekében, hogy a lehető leghitelesebben mutassák be Szent László életét, a próbafolyamatban részt vesz a Magyarságkutató Intézet, biztosítva a produkció történelmi hitelességét.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a Szent László, a lovagkirály című népi rockopera ősbemutatóját 2021 júniusában láthatja majd a közönség Izsákon, a Kiskunsági Nemzeti Park tulajdonában lévő Kolon-tónál. Pintér Tibor a korhű jelmez- és az egyedi, átalakítható díszletterveket is megmutatta a sajtó képviselőinek az online térben, majd egy ária részletet is elénekelt a darabból.

A darabban szerepel: Papadimitriu Athina, Pápai Kíra, Mohácsi Márk, Ilyés Jenifer és Deák-Lőrincz Andrea, aki a rockopera társírója is.

Kiemelt kép: A Szent László, a lovagkirály című előadás szereplői: Mohácsi Márk, Pápai Kíra, Gazdik Dávid, Papadimitriu Athina, Ilyés Jenifer és Pintér Tibor a darab online sajtótájékoztatóval egybekötött olvasópróbáján (Fotó: Kovács Tamás)