A fennállásának 20. évét ünneplő Spinoza Színház öt új bemutatóval készül a jubileumi évadára. A sorozat a Robert Capa életéből készült drámával veszi kezdetét, amelynek premierjére ma este kerül sor. A Czeizel Gábor rendezte produkcióban Ódor Kristóffal és Grisnik Petrával találkozhatnak majd a nézők.

A budapesti születésű, gyerekkorában cápának becézett Friedmann Endre (1913-1954) Robert Capa néven vált a világ leghíresebb haditudósítójává, fotósává. Bohém, kalandor, nőcsábász, aki a háborúban nem ismerte a félelmet, a szerelemben viszont annál inkább. A kalandjait elmesélő dráma cselekménye 1929 és 1954 között játszódik Budapesten, Berlinben, Párizsban, New Yorkban és Amszterdamban. Ann Silberberg Capa, a világhírű fotós című darabja emellett a modern fotográfia és a haditudósítás rejtelmeibe is beavatja a nézőjét. Látjuk majd Capát a spanyol polgárháborúban, a kínai-japán háborúban, Észak-Afrikában, a normandiai partraszálláskor, végül a számára végzetes indokínai háborúban. Útjai során olyan emberekkel kerül kapcsolatba, mint Trockij, Frida Kahlo, George Orwell, Ernest Hemingway, Roosevelt elnök, Ingrid Bergman, Humphrey Bogart, John Steinbeck, Pablo Picasso vagy éppen Ben Gurion. A sok harc és különös találkozás története mellett belelátunk viharos szerelmi ügyeibe is, így az is bizonyossá válik, hogy az egyik leghíresebb magyar, aki több mint 70.000 fotót hagyott az utókorra, nem csak háborús hős, de a nők kedvence is volt.

Ódor Kristóf és Grisnik Petra (Fotó: Gordon Eszter)

„Volt benne valami nagyvonalúság és kedélyesség, mindazok ellenére, amiken átment. Egyáltalán nem volt kétdimenziós figura, és színészileg nagyon jó, hogy az emberi oldalát, a gyengeségeit, vágyait is megmutathatjuk. Összetett és szélsőséges karakter, ezért izgalmas vele foglalkozni” – mondta el a Robert Capát megformáló Ódor Kristóf, aki maga is előszeretettel fotóz, autodidakta módon tanulja a fényképészetet. A próbafolyamat alatt az alkotók sokat gondoltak a jelenleg is zajló orosz-ukrán háborúra. „Érdekes helyzet, hogy pont most kell egy háborús fotós bőrébe bújnom. Gyakran előfordul, hogy foglalkozunk a színházban egy témával, szereppel és az, amiről beszélünk megjelenik körülöttünk. Biztos vagyok benne, hogy ha Capa élne, bárhol is lenne, azonnal Ukrajnába utazna” – osztotta meg ezzel kapcsolatos gondolatait Ódor, aki egyébként először lép fel a Spinoza Színházban.

A drámában Capa kísérője a gyermekkori barátja, Besnyő Éva (1910-2003), Hollandia egyik leghíresebb fotósa, akinek munkái képeslapok formájában százezres számban keringenek a nagyvilágban. A szintén magyar származású művész már a háború előtt nevet szerzett Hollandiában, majd tovább emelte népszerűségét, amikor a hetvenes évek nőmozgalmának „házi fotósa” lett. Capa legendás élete a vele folytatott beszélgetésekből tárul majd a közönség elé, az építészeti fotóiról is ismert Besnyőt Grisnik Petra kelti majd életre: „Ő egyike azoknak a magyar művészeknek, akik külföldön megbecsültebbek, mint itthon. Korszakfestő sors az övé, hiszen el kellett hagynia az országát ahhoz, hogy az lehessen, aki szeretne lenni. Erős nő benyomását kelti, nem véletlen, hogy rám is nagy hatással van. A szerepre való felkészülés során sok fotóját megnéztem. Nekem eszembe sem jutna falakat megörökíteni, de most már tökéletesen értem, hogy őt mi ragadta meg a különböző terek látványában, és ez a gondolkodásmód, ami a képeiből tükröződik, nekem nagyon tetszik” – mondta el a színésznő.

Kiemelt kép: Grisnik Petra és Ódor Kristóf (Fotó: Gordon Eszter)