Bár számos kiváló kamaradarab várja a Kultkikötőben az érdeklődőket, a Balaton-parti települések szabadtéri programsorozata azokat is megszólítja, akiket inkább a dallamok vonzzanak, mintsem a dialógusok. A Balatonföldvár, Balatonszárszó, Balatonboglár és Balatonfenyves helyszínein debütáló zenés repertoár széles skálán mozog, viszont egy dolog mindegyik koncertben közös: segítenek kiheverni az elmúlt időszak nehézségeit és fájdalmait. Ahogy a művészeti fesztivál igazgatója, Nagy Viktor fogalmazott nemrég: „A kollégáimmal azon leszünk, hogy a programjainkon minden feltétel adott legyen ahhoz, hogy legalább ideig-óráig megfeledkezzünk a mögöttünk álló időszak küzdelmeiről.” És mi feledtethetné jobban a bút, vonzhatná be eredményesebben a jókedvet, mint a muzsikaszó?

A koncertek sorát július 22-én a Kutya Vacsorája, azaz Varga Lívius, Nemes Zoltán és Vastag Gábor alkalmi triója nyitotta meg, hogy aztán átadja a terepet Molnár Ferenc fiainak. „A test pihen, a lélek töltődik, így kerek.” – fogalmazta meg tavaly a Kultkikötő lényegét Vecsei H. Miklós, a Vígszínház A Pál utcai fiúk című nagy sikerű darabjának korábbi Nemecsek Ernője, aki ugyan nem szerepel a Dés László, Geszti Péter és Grecsó Krisztián nevével fémjelzett előadás szereplői által alakított fiúzenekarban, viszont kollégái (Wunderlich József, Ember Márk, Zoltán Áron, Medveczky Balázs és Fesztbaum Béla) igen. Július 24-én este a négy éve alakult banda egy parádés performansszal készül levenni mindenkit a lábáról, A Pál utcai fiúk jól ismert számai mellett legendás vígszínházi slágerekkel, kívülről fújt Presser dalokkal és néhány hazai, illetve külföldi klasszikus rockszerzeménnyel is. “Megtisztelő, hogy a Kultkikötő már negyedik alkalommal számít ránk, boldogan megyünk ismét, és bízunk benne, hogy a korábbiakhoz hasonlóan feledhetetlen estéje lesz a közönségnek és nekünk is. A zenekar tavaly augusztus óta nem állt színpadon, úgyhogy őszintén hiányzik már az együtt zenélés öröme!”mondta el a Deszkavíziónak Fesztbaum Béla korábban, a zenekar vezetője.

A GRUND zenekar (Fotó: Gál Beneriké)

Barabás? Itt leszek! Boka? Itt leszek! Anna & The Barbies? Ott lesz! Bizony, a Grund népe után július 29-én Pásztor Anna, Pásztor Sámuel és Bubnó Márk formációja lép a színpadra, hogy egy elsöprő badacsonyi esttel tegyék még emlékezetesebbé a Kultkikötő 2021-es programsorozatát. A 2004 őszén alapított Anna & The Barbies egy évtizednyi rock ’n’ roll menetelés után megjárta már az underground szcéna kocsmáit és a budapesti klubokat is, ezúttal viszont a kellemes balatoni levegőt édesítik meg akusztik trióként. „Olyan különleges koncertélményben lesz része a közönségnek, mely során – amellett, hogy a kordonokat és a nagy tömeget hátrahagyva, szűk körben, intim hangulatban hallgatja a zenekart – közelebbről is megismerkedhet kedvenc előadóival.” – ígérik a szervezők, de a helyszín nem csupán a nézők számára nyújt kellemes emlékeket, Pásztor Anna is örömmel eleveníti fel a tóval kapcsolatos élményeit. „Nagyon sokszor kötöttem ki a fürdőruhámat a stéghez, és beúsztam a Balaton közepére. Ringatóztam a hűs vízen. Körülöttem a hegyek, sütött a nap és csodálatos volt az a meztelen szabadság, amit a Balaton vizén éreztem. Ez a fajta találkozás, a föld-ég-víz hármasa az egész életemre hatással volt.” – mondta el tavaly a LikeBalatonnak.

Pásztor Anna a Kobuciban tartott koncertjükön (Fotó: Anna & The Barbies Facebook)

A Kultkikötő másfajta különlegességgel is készül, ugyanis augusztus 6-án, Balatonszárszón láthatjuk majd először a Múviláv – Majdnem mint a filmeken bemutatóját, amelynek keretében Trokán Nóra és Klem Viktor egy érzelmektől izzó színházi estére invitálnak minket. Népszerű filmmomentumok és ikonikus filmzenék egyaránt megidéződnek ebben a zenés-filmes két felvonásos darabban, amihez egy sokféle műfajban játszó zenekar, a Swing á la Django szolgáltatja a talpalávalót (őket egyébként a Kökény Attila Akusztik kísérőjeként is hallhatjuk majd július 31-én). A Klem Viktor rendezésében, Zöldi Gergely dramaturg közreműködésével készült előadás egyedülállónak ígérkezik, és bár nem csak filmrajongóknak szól, a mozik szerelmesei különösen fogják értékelni. A két főszereplő számára sem idegen a nagy vászon, hiszen Trokán Nóra olyan alkotásokból vette ki a részét, mint a Kút, a Lajkó – Cigány az űrben vagy a hamarosan bemutatkozó Így vagy tökéletes, míg Klem Viktort olyan közönségsikerekben láthattuk, mint A Viszkis és a Kölcsönlakás, továbbá októberben bemutatják Bergendy Péter horrorját, a Post Mortemet is, vele az élen. Ennél nem is lehetne nagyobb a múviláv.

Klem Viktor (Fotó: Zsigmond László)

Bár mi csak három zenei légyottot (A Grund, Anna & The Barbies, Múviláv) ajánlottunk a figyelmetekbe, valójában a Kultkikötő sokkal több lehetőséget nyújt arra, hogy szerelembe eshessünk a ritmussal: ott lesz a Kökény Attila Akusztik, a Ripoff Raskolnikov Band, az Ivan & The Parazol, Pély Barna, a Budapest Bár és a Barabás Lőrinc Quartet is, akik dalaikkal andalítanak és felemelnek, felperzselnek és lehűtenek. Mindezt festői környezetben, a Balaton ölelésében, szóval érdemes alaposan végigböngészni a Kultkikötő műsorkínálatát, ha muzikális l’amourra vágyunk.

Kiemelt kép: Wunderlich József (Fotó: Kallos Bea/MTI), Pásztor Anna (Fotó: Origo), Klem Viktor (Fotó: NLC)