Claude Debussy egyetlen befejezett operáját, a Pelléas és Mélisande-ot mutatja be március 21-én, kedden a Kolozsvári Magyar Opera.

Szép Gyula, az egyetlen erdélyi magyar opera igazgatója elmondása szerint az évad legjelentősebb bemutatójára készülnek, mivel Debussy egyetlen befejezett operája a zenei „ínyencségek” közé tartozik, kevesen játsszák. Romániában egyetlen alkalommal, az 1960-as években mutatták be Bukarestben, így a mostani előadás igazán exkluzívnak számít. A művet Tompa Ábel karmester javasolta, aki elmondta, közelebb áll hozzá a Maurice Ravel- és Claude Debussy-féle megközelítése az opera műfajának, ezért választotta a ritkán játszott művet. „Ebben a zenekar nemcsak kísérőentitás, hanem az előadásban, sőt, a cselekményben is fontos szerepet kap, így a mű szimfonikus szempontból is megközelíthető.” Az előadást Szabó Emese állítja színpadra, akit „megtalált” Debussy műve, melybe a zeneszerző minden dramaturgiai, színházi gondolatát belevitte, bibliai motívumoktól a zenetörténetig és más művészeti ágakig mindenféle hatást tükröz. A Pelléas és Mélisandea modern opera, zene mérföldköve”, minden későbbi művet ehhez lehet viszonyítani.

A férfi főszerepet Erdős Róbert alakítja, aki nagy lehetőségnek tartja a szerepet: „Az is kihívás benne, hogy sokszor az énekesek követik a zenészeket, nem pedig fordítva”. A Mélisande-ot játszó Gebe-Fügi Renáta szerint nem könnyű feladat Debussy műve, de „nagyon jó iskola”, utána minden más szerepet könnyebb lesz eljátszani. Kovács István operaénekes (Golaud) már a mű budapesti színrevitelében is részt vett, de véleménye szerint a kolozsvári előadásban inkább játszhatnak a művészek. „A zene a főszereplő, az előadásban a finomság és az agresszió egyaránt jelen van, a legmélyebb, legtisztább érzelmek jelennek meg” – mondta el. Az impresszionista zeneműben nagy jelentősége van a szimbolikának, a jelenetek nagyon eltérő helyszíneken zajlanak, a szereplők az ébrenlét és az álomvilág közötti térben lebegnek. A két felvonásban, de öt részben játszott operában a színház  ének- és zenekara is közreműködik. A díszletet Venczel Attila, a jelmezeket Ledenják Andrea tervezte, a karigazgató Kulcsár Szabolcs.

Kiemelt kép: Jelenetkép a Pelléas és Mélisande című operából (Fotó: Kolozsvári Magyar Opera)