November 17-én mutatják be a Csokonai Nemzeti Színházban a Dorottya című előadást. A premier dátuma azért különleges, mert az alapul szolgáló eposz (teljes címén: Dorottya, vagyis a dámák diadalma a fársángon – furcsa vitézi versezet négy könyvben) szerzője – egyben a teátrum névadója -, Csokonai Vitéz Mihály 250 évvel ezelőtt ezen a napon látta meg a napvilágot.

Különös találkozás, igazi örömjáték Csokonai farsangi komédiájának színrevitele, hisz az egész társulat szerepel benne” – mondta el a darab olvasópróbáján Szabó K. István, a készülő előadás rendezője, aki egyben a teátrum művészeti vezetője is. Szerinte nem véletlenül nem szerepel túl gyakran a Dorottya a magyar színházak repertoárján: nyelvezete bár gyönyörű, de nehézkes, és a szöveg párbeszédes átirata nélkül nehéz színpadra állítani. Ezért kérték fel a versezet átírására Verebes Ernő drámaírót, dramaturgot, aki számos helyen megőrizte ugyan Csokonai 1799-ben született eredeti versezetét, de egy friss, mai, szellemes szöveggé alakította, ami a szerzőt követve tele van élcelődéssel, vaskos humorral, frivol részletekkel és élettel teli figurákkal.

Az első gondolatom a kihívás volt, a második a rémületé, hogy hogyan lehet színpadi adaptációt készíteni Csokonai szövegéből, a harmadik pedig a lubickolásé. Újra olvasva nagyon megszerettem ezt a versezetet, így nagyon izgalmas kaland volt belemerülni úgy, hogy egy jellemekkel tarkított történetet alakítsak ki. Életre kelteni azokat a figurákat, akik a versezetben csupán leíródtak. Ezt az újra gondolt darabot Szabó K. Istvánnal egy négytételes szimfóniaként fogtam fel, aminek igyekeztem az ívét is megadni. Nagyon nagy élmény volt és hálás vagyok a fölkérésért, hogy a munka részese lehettem” – árulta el Verebes. Az alkotók az előadáshoz dinamikus, forrongó színpadi képet álmodtak meg, amit ideálisan kiegészít majd a díszlet, a látvány. A produkció további különlegessége, hogy az idősödő Dorottyát Bakota Árpád színművész játssza. 

Kiemelt kép: Pillanatkép a Dorottya olvasópróbájáról (Fotó: Csokonai Nemzeti Színház – Debrecen)