A magyar kultúra napján kezdte sugározni újabb 200 részes sorozatát a Kossuth Rádió. A 200 napon át hallgatható sorozatot a reggeli Krónikát követően hallgathatják meg az érdeklődők.

A Kossuth Rádió tavaly bemutatott Mi magyarok című 200 részes sorozata a hazánkban megőrzött értékekről, illetve itt élt kiválóságokról szólt, a Nemzeti Összetartozás évében pedig a Trianonban elszakított országrészek értékeit mutatta be a Hiszek egy hazában című sorozat. Idén a szülőföldet elhagyni kényszerült tudósokról, művészekről, katonatisztekről, sportolókról szól majd a sorozat, amelynek az első részében Karikó Katalinról, az Amerikai Egyesült Államokban élő magyar kutatóbiológus-biokémikusról, az mRNS alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatójáról lesz szó.

Gadácsi János, a rádiósorozat készítője kiemelte, ez a sorozat abban különbözik az előzőektől, hogy míg korábban olyan személyekről, tárgyakról, szokásokról volt szó, akiket vagy amiket bárki ismerhetett, addig az idei sorozatban olyan személyeket mutat be, akikről nem biztos, hogy hallottunk.

A sorozat narrátora, Reviczky Gábor színművész arról beszélt, hogy olyan történeteket hallhatunk majd, amelyekről ő sem tudott. A szövegek felmondása közben számos szakmai nehézségével is meg kellett birkóznia, ugyanis fontos, hogy a történetek az ő előadásában természetesnek hassanak, miközben kellően fenntartják az érdeklődést.

Kiemelt kép: Reviczky Gábor (Fotó: MTI/Zih Zsolt)