Maradjon köztünk – Szemelvények Révész László László művészetpedagógiai tevékenységéből címmel nyílik október 7-én kiállítás a Magyar Képzőművészeti Egyetem Barcsay-termében.

Révész László László festő, performer, díszlettervező, forgatókönyvíró 2009-től tavaly tragikus hirtelenséggel bekövetkezett haláláig oktatott a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A nemzetközileg is jelentős, unikális, intermedális keretek közt mozgó művész a Festő Tanszék osztályvezető mestere, egyetemi docens, doktori témavezető is volt. A Maradjon köztünk című kiállítást a tiszteletlerovás gesztusa mellett az életmű fontos szeletének, az oktatói tevékenységnek a láthatóvá tétele motiválta. „A Révész László László művészetpedagógiai tevékenységét bemutató kiállítás az életmű láthatóságával kapcsolatos restanciákra szeretne reagálni, annak egy adott– a helyszín szempontjából is releváns – szeletét bemutatni. Fontos lehet kiemelni, hogy ez a hiánypótló kezdeményezés alulról szerveződve, az egyetem éves kiállítási programjába pályázva az egykori kollégáktól és hallgatóktól indult ki” – mondta el Salamon Júlia a kiállítás egyik kurátora.

A kiállítás Révész oktatási módszereibe is betekintést ad: legyen szó az oktató és hallgató közötti szakmai kapcsolódás, bizalmi viszony (Maradjon köztünk) nem magától értetődő fontosságáról vagy a nézőpontváltásra való képesség átadásáról. A kiállítás az életmű kiemelt darabjainak és Révész oktatással kapcsolatos feljegyzéseinek bemutatása mellett egy izgalmas művészeti nyomozás is: a Képzőről régebben kikerült művészek, az ex Révész-osztályosok meghívására épít. A tárlat rendszerét az egykori Révész-tanítványokkal készülő interjúk határozzák meg, melyekben a kollektív tapasztalat és emlékezet mentén rajzolódnak ki a mesterre jellemző alkotói attitűdök, feladattípusok vagy épp a humor helye az alkotómunkában. A kiállításon így látható válnak az egymást váltó osztályközösségek legfontosabb közös nevezői: a filmhez, a videóhoz való viszony, a művészetfelfogással és művészszereppel kapcsolatos intézményi szocializáció.

A kiállítás december 17-ig tekinthető meg.

Kiemelt kép: Révész László László: Ballerina álmája, 1988 (Fotó: MKE)