Július 21-én nyílik Anna Mark retrospektív kiállítása a szentendrei Ferenczy Múzeumban, a művész Magyarországon első alkalommal mutatkozik be ilyen léptékű, átfogó kiállítással.

A Párizsban élő és ma is aktívan alkotó Anna Mark (Márkus Anna) 1928-ban született Budapesten, 1950-1956 között a Fővárosi Bábszínházban dolgozott, ezekben az években baráti kapcsolatot ápolt az Európai Iskola alkotóival, mint például Ország Lilivel, Bálint Endrével vagy Vajda Júliával. 1956-ban hagyta el Magyarországot, az első években Németországban, 1959-től Párizsban élt. A 60-as években a Group Carré de Paris művészcsoport tagjaként dolgozott. 1964 óta munkáit számos magángalériában, kortárs művészeti központban és múzeumban állították ki. A szürrealista képi világgal való foglalkozása pályafutása korai szakaszában alapjául szolgált a fizikai tárgyak természetének és anyagiságának folyamatos vizsgálatához, művei reliefekben, gouache-okban, tollrajzokban, aquatintákban és metszetekben bontakoznak ki. Munkásságára egészen a mai napig az építészeti kompozíciók gyakorolnak nagy hatást, ám művei a geometria szigorú rendjében a világ rendjének valóságát és ihlető erejét közvetítik.

Az Árnyékok és jelek az életmű valamennyi időrétegét átfogó és bemutató kiállítás, amelyet július 21-én Passuth Krisztina művészettörténész nyit meg és október 23-ig lesz látható Szentendrén, a Ferenczy Múzeumban. A szentendrei tárlattal párhuzamosan a budapesti Kisterem galéria idén nyáron válogatást mutat be a festőművész alkotásaiból Minden helyekről címmel, így az egyedülálló életmű részletes bemutatással tárul a hazai közönség elé. A szentendrei kiállítás kurátora: Kígyós Fruzsina.

Kiemelt kép: Anna Mark: Cím nélkül, 1975 (Forrás: Ferency Múzeum)