A Kék Bolygó Alapítvány által meghirdetett, május 27. és 29. között megrendezésre kerülő VIII. Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál célja, hogy az ország egyik legnagyobb fenntarthatósági programja és egyben az egyik legelismertebb tematikus filmes seregszemléje legyen. A filmek mellett így helyet kapnak a gödöllői Károlyi Kastélyba tervezett eseményen előadások, kerekasztal-beszélgetések, pedagógiai és kézműves foglalkozások, gasztro-kalandozás és más elfoglaltságok is. 

A szervezők közleménye szerint az idei fesztivál két szemléjére (nemzetközi, Kárpát-medence) 106 országból 1374 filmet neveztek, amik a nézők és természetesen a zsűri elismeréséért versenyeznek majd. Mindkettő esetében világszerte elismert és kiváló hazai stúdiók, valamint alkotók munkái mérkőznek meg egymással, a győztesekről pedig szakavatott ítészek döntenek. A filmfesztivál nemzetközi szekciójának zsűrijében a Balázs Béla-díjas dokumentumfilm-rendező, Szalay Péter az elnök, akit Ifj. Vitray Tamás (a National Geographic magyarországi főszerkesztője, operatőr, biológus, szakíró) és Takács Rita (szerkesztő, rendező, korábbi filmjével nyert a fesztiválon). A Kárpát-medence természeti értékeire fókuszáló alkotásokról Széll Antal környezetvédelmi szakember, fotós és operatőr elnöklésével Kátai Róbert (a fesztivál korábbi főszervezője és ismert horgászfilmes), illetve Németh Beatrix (a Duna Televízió szerkesztő-műsorvezetője) döntenek. 

A fesztivál egyik idei újdonsága a Third Eye nevű versenyprogram, amibe amatőr filmesek jelentkezhettek. Számos pályamű érkezett be, és az előválogatást végző zsűri elmondása alapján közülük több messze meghaladja az amatőrfilmes kereteket szerkesztésüket és képi világukat tekintve. A május végére tervezett, ingyenesen látogatható VIII. Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál tehát egyaránt megszólítja a szórakozni vágyó családokat, a mozgóképek szerelmeseit, a természetvédelem támogatóit, a feltörekvő filmeseket és a profi alkotókat. 

Kiemelt kép: A fesztivál célja a természet védelmének hangsúlyozása (Fotó: VIII. Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál)