Március 25-én két rendhagyó zenés tárlatvezetést is tartanak a Szépművészeti Múzeumban Kálmándy Zita zenetudós, valamint neves zenekarok közreműködésével.

A 11 órakor kezdődő A festészet és a zene hírnökei című program azt a kérdést járja körül, hogy lehet-e közös nevezője az ünnepélyes gótikus táblaképeknek és a meditatív németalföldi csendéleteknek a fúvós hangszerek olykor nagyon is hangos világával? A nemzetközi versenyeket sorozatban nyerő, rendkívüli kreativitásukról ismert német Munich Tetra Brass együttes fiatal tagjainak segítségével egy rendhagyó, zenével fűszerezett tárlatvezetés során többek között erre keresik a választ. A zenekar tagjai Luca Chicé, Aljoscha Zierow, Christian Traute és Jakob Grimm.

A 15 órai Égen és földön programon azt vizsgálják, hogyan lehetséges, hogy angyalok és démonok, ókori istenek és hétköznapi polgárok kezében ugyanazokat a húros hangszereket látjuk? Egy lant gyengéd hangja hogyan ábrázolhat egyszerre mennyet és poklot? A zenés tárlatvezetés során a többszörösen díjazott, felvételek sorát magáénak tudó, fiatal francia vonósnégyes, a Quatuor Metamorphoses tagjai (Mathilde Potier, Pierre Liscia-Beaurenaut, Jean-Baptiste Souchon, Madeleine Douçot) segítenek megtalálni a vásznakon elrejtett választ.

Kiemelt kép: Munich Tetra Brass (Fotó: Tetra Brass Facebook oldal)