Október 2-án a DanteCasino nyitó eseményeként kerül sor a Jurányiban az IEM, a hányattott Roland című darab rendhagyó olvasópróbájára. Rendhagyó, mert az eseményt nem követi sem próbaidőszak, sem bemutató – legalábbis ebben az évadban. Az alkotók mégis úgy döntöttek, közönség előtt mutatják meg, hogyan szól a Vilmányi Benett által írt (és terv szerint rendezett) különleges darab a színészek szájából, akik egyből instrukciókat is kapnak. 

“Az IEM egy rövidítés, azt jelenti, In-ear Monitor. Az IEM egy tízszereplős darab, a helyszín egy filmforgatás szettje, egy szobabelső, ahol a film egy fontos jelenetének felvétele zajlik. A cselekmény ideje alatt négy-öt kép rögzítésével foglalkozik a stáb, amit egy ebédszünet szakít meg. A szövegnek két állítása van. Az egyik, hogy a filmGYÁRTÁS hazug, a másik, hogy a rendszerben bolyongó emberek, alkotók nem feltétlenül a tehetségtelenségük miatt szorulnak Robert McKee és Wes Anderson művészetgyilkos, kipróbált panelekből épült satujába. A rendező, az operatőr és a stáb többi tagja sem iparos, hisznek abban, amit csinálnak, csak nem tudnak elszakadni a rossz sztori- és témacentrikus referenciáktól. A feszültséget az okozza, hogy Roland, a film főszereplője egy formátum, nem tudja megjegyezni a szöveget, ezért egy iem-et használnak, amin keresztül hallja, mit mond neki az asszisztens. Úgy sugdosnak a művész fülébe, ahogy Hollywood súgja elő az Oscar-követelményeket”– mesélte a történetről Vilmányi Benett, aki a különleges olvasópróbáról is megosztotta a gondolatait: “A terv része, hogy egy provizórikus szereposztásban, közönség előtt elhangzik a szöveg, felolvasószínház-szerűen. Ezt úgy képzelem, hogy ott helyben el is kezdem rendezni, és beszélek a helyzetekről, figurákról. Én is örülnék, ha hallhatnám egyben.”

Az olvasópróbán Brezovszky Dániel, Czirják Liliána, Erdős Lili, Forrai Áron, Juhász Vince, Kiss Niki, Major Irma, Rába Roland és Rákos Olivér kelti életre Vilmányi Benett figuráit. 

Kiemelt kép: Vilmányi Benett (Fotó: Born Réka)