Szeptember 1. és 5. között 20. alkalommal rendezik meg Budapesten és rendhagyó módon vidéken az L1danceFest névre hallgató nemzetközi szemlét, melynek fókuszában a kortárs előadóművészetek állnak.

Az L1 Egyesület 20 éve biztosítja és bizonyítja, hogy a kortárs, független formában működő hazai és külföldi előadók jelenléte szükséges és építő a hazai táncszakmai életben is. A 20. L1danceFest szervezői a programok kialakításakor fokozottan figyeltek arra, hogy kísérő események is megjelenjenek, ezzel is hangsúlyozva a fesztivál közösségépítő erejét, valamint a szakma alaposabb megismerését, testközelbe kerülését. Ezért kiállítások, beszélgetések, valamint a társművészetek megjelenése jellemzi a fesztivált a kezdetek óta. A külföldiek mellett a nemzetközi fesztivál szövetében magyar alkotók is megjelentek, idén azonban főleg a magyar művészekre fókuszálnak (a koronavírus okozta járványügyi helyzetre való tekintettel). 2021-ben – első és egyben utolsó alkalommal – a Budapesten kívüli régiókba helyezik az akciókat és minden este a Bakelit Multi Art Center-be várják vissza a nézőket, hogy közösen ünnepeljenek és egyben búcsút is mondjanak a 20. fesztiválnak.

Szeptember 1-én 10 és 19 óra között interkulturális képzésen vehetnek részt az érdeklődők, az Artemisszió Interkulturális Alapítvány munkatársaival. 19 órakor tartják a kiállítás megnyitóját, majd Syporca Whandal Origó és Ellenbacher Ádám A pozíción túl című produkcióját láthatjuk. Szeptember 2-án Dörgicsére, a Boldog Asszony piknikhelyre invitálják a nézőket, ahol pop-up előadásokat láhatnak majd, este pedig a Zsoám Project ad koncertet. 3-án Monor és Csévharaszt lesz a helyszín, a napot egy táncház zárja (a ceremóniamester Redő Júlia, Soós Csaba és zenekara gondoskodik a zenéről). A szeptember 4-ét Naturista Napnak nevezték el, a teljes napot a Táncelőadások Estsorozat Meztelen Nézőkkel esemény keretében meztelenül töltik, 12 és 18 óra között Délegyházán, este pedig zsopiN vezetésével Nudi Tánc-Partyt tartanak. Utolsó nap a Margitszigeten chillezhetünk és vehetünk végső búcsút a programsorozattól.

A részletes program az L1 Egyesület honlapján található.

Kiemelt kép: Ladjánszki Márta, az L1danceFeszt művészeti vezetője és program-kurátora (fotó: L1 Egyesület)