Idén új helyszín ad otthont a székesfehérvári Koronázási Szertartásjátéknak. A pandémiás helyzethez alkalmazkodva a Vörösmarty Színház hagyományos szertartásjátéka az Aranybulla emlékműnél elevenedik meg augusztus 21-23 között.

A Koronázási Szertartásjátékon ezúttal IV. Kun László története elevenedik meg Szikora János rendezésében Sarádi Zsolttal, a Vörösmarty Színház új társulati tagjával a címszerepben.

A megszokotthoz képest jóval kevesebb néző vehet részt az eseményen, ám ez az előadás megszokott próbafolyamatát nem befolyásolja. Sőt, a produkciót csak még  különlegesebbé teszi az új helyszín, hiszen az Aranybulla emlékműnek otthont adó Csúcs-hegyen hirdette ki a hagyomány szerint II. András a király és a nemzet jogait, kötelezettségeit és a nemzeti kiváltságokat rögzítő bullát.

A helyszín pedig nem csak történelmi, de színházi szempontból is érdekes lehet a nézőközönség számára. A domboldalon épülő színpad kiváló lehetőséget teremt arra, hogy másképp képzeljük el a színházat. A vertikális tér három részre osztja majd a színpadot: a legalsó szinten Kun László hétköznapi élete, vívódásai, középen maga a koronázás látható, a felső egy spirituális szint az óriásbábokkal – hiszen az egyben az Árpád-házi ősök jelenlétére utal. Szikora János, az előadás rendezője a középkori misztériumszínpadokhoz hasonlította a kialakított teret.

A Koronázási Szertartásjáték további szereplői: Szikora Ármin János, Mihályi Győző és Varga Gabriella.

Kiemelt kép: Szikora János (Fotó: Vörösmarty Színház)