Szeptember 29. és október 1. között, három napon át sokszínű kulturális programkínálattal várja az érdeklődőket az idén 30 éves Nemzeti Kulturális Alap a budapesti Benczúr Házban.

Bús Balázs, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke szerint az esemény mindenki számára egyaránt kínál a kultúra eszközeivel szórakozási lehetőséget, miközben a nemzeti összetartozás erősítését segíti, hiszen a velünk élő kisebbségeket, mindannyiunk hagyományait, a kísérleti produkciók által pedig a kortárs művészetet is megismerhetjük. Péntek este a magyarországi oláh-cigány zenét játszó Romengo lép fel hagyományos cigány népdalokkal és saját hangzásvilággal, szombaton pedig a Danubia Zenekar arra vállalkozik, hogy Lackfi János legszebb, legviccesebb és legfurább történeteit zenésítse meg. Vasárnap Dánielfy Gergő ad akusztikus koncertet egy szál gitárral.

A háromnapos kulturális program során filmsarok, improvizatív tánctréning, történeti séta is várja az érdeklődőket, a Zöld sziget interaktív foglalkozásán pedig a természet csodáit fedezhetik fel a látogatók, míg az újrahasznosító workshopon egyedi használati és dísztárgyakat, ékszereket készíthetnek környezettudatos és fenntartható módon. A gyerekek a Banyamesék című élőzenés, bábos mesejáték keretében három népmesét láthatnak, majd Bársony Bálint és zenekara a zene és a zenélés varázslatos világát ismerteti meg velük. Gergye Krisztián workshopjában a tánc eredendő ősi képességét mutatja be, a Korinda Zenekar pedig a magyar nyelvterület keleti végein élő népcsoportok hagyományos népzenéjét tolmácsolja. A Magyar Napló jóvoltából rendhagyó könyvbemutatót is tartanak, de az érdeklődők az NKA által támogatott képzőművészek munkájából is megtekinthetnek egy válogatást.

A programok ingyenesek, némelyik regisztrációhoz kötött, részletes információk az NKA oldalán találhatók.

Kiemelt kép: Dánielfy Gergely (Fotó: Gádoros Márk)