A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház mindig is komoly hangsúlyt fektetett arra, hogy megmutatkozási lehetőséget biztosítson fiatal színházi alkotóknak. Ezt a törekvést támogatja a szeptember 16. és 20. között megrendezésre kerülő rendezői miniévad is, ahol a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem rendezői osztályának végzős hallgatóinak előadásait láthatják az érdeklődők. A fiatal alkotók Bocsárdi László, a teátrum igazgatójának tanítványai.

Szeptember 16-án és 17-én O. Horváth Sára Életigen című drámája kerül műsorra Kiliti Krisztián rendezésében. A kortárs színdarab központi témája a hiány érzete, a halál és az ehhez kapcsolódó félelmeink. Az előadás különböző terekben és élethelyzetekben ábrázolja a szereplőket, de történeteik és gondolataik rezonálnak egymásra közvetetten és közvetlenül is. 18-án Juraszek Zsuzsanna értelmezésében kell életre a britonok királya, Lear: a négy szereplőre adaptált előadás ott kezdődik, ahol Shakespeare tragédiája véget ér: halálának pillanatában. A feldolgozás középpontjában az apa–lány viszonyok sokszor kegyetlen dinamikája, illetve a halál elfogadásának problematikája áll.

Szeptember 19-én William Shakespeare Macbeth című tragédiáját láthatják a nézők, két alkalommal is. Az alkotók bevallása szerint az előadás szövegkönyve az eredeti mű alig harminc százalékát tartalmazza, a problematika mégis maradéktalanul jelen van: a vágyak – becsvágy, hatalomvágy, szexuális vágyak stb. – ördögi körét Demeter Mark-Cristopher rendezésében járja körül az előadás. A miniévadot Szilvay Máté Ahogy tetszik rendezése zárja 20-án, a darab ismét csak a vágyakra fókuszál: arról beszél, hogy ha „valóban szabadon arra vágyunk, amire csak akarunk”, akkor nem hatalmat vagy pénzt kívánunk, hanem játékot és szerelemet, ennek megértéséhez pedig végig kell járnunk a felnőtté válás tragikus, de egyben szép útját.

Az előadások szereplői a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem másod-, harmad-, negyed- és ötödéves színész és koreográfia szakos hallgatói. Mestereik: Berekméri Katalin, B. Fülöp Erzsébet, Gáspárik Attila, Gecse Ramóna, Harsányi Zsolt, Sorbán Csaba és Tompa Klára. A koreográfia hallgatók mestere András Lóránt.

Kiemelt kép: Jelenet az Életigen című előadásból (Fotó: Tamási Áron Színház)