Közel két hónapon keresztül, olyan összművészeti programsorozatot kínál a Gyulai Várszínház idén is, amely a legkülönbözőbb korú és érdeklődésű közönségnek biztosít minőségi nyári művészeti élményeket, a színház szlogenjének megfelelően: Gyulai Várszínház – Ahol a művészet felszabadít. A rendkívül színes programkínálatról, a Várszínház igazgatójával, dr. Elek Tiborral beszélgettünk.

A tavalyi volt az első nehezített pályán lezajlott szezon, összességében mik voltak a tapasztalatok?

Tavaly a tavaszi, koranyári sok járványügyi, szabályozási variálás és ennek következtében a programok át- és újraszervezése után kiugróan jó, minden szempontból sikeres és eredményes évadot tartottunk. Később tudtunk csak kezdeni, és tovább tartottuk az évadot, néhány határon túlról érkező előadásunk elmaradt, de tavaly is nagyon gazdag programmal készültünk, így szinte észre sem lehetett venni a kieséseket. Mire kezdtünk, minden szabályozást feloldottak, a közönség felszabadultan özönlött az előadásainkra.

Az idei év is felemásra sikerült, lehet ennek kezelésében rutint szerezni?

Igen is meg nem is. A tavalyi tapasztalatokból lehetett okulni, de az idei év halmozott bizonytalanságai, és a járvány elhúzódása újabb feladatokat teremt.

Kiemelt kép: Gyulai Várszínház (Fotó: Szallas.hu)

Hamarosan indul az idei évaduk, az érvényben lévő megszorítások mennyiben nehezítik a helyzetüket? Mekkora az érdeklődés, mernek-e színházba menni a nézők?

Rajtunk nem múlik idén sem, még a tavalyinál is gazdagabb, sokszínűbb és tartalmasabb programot állítottunk össze. A legkülönbözőbb érdeklődésű és korú nézőknek kínálunk minőségi és felemelő művészeti élményeket. A védettségi igazolások követelményének fenntartása szabadtéren is ugyanakkor nem könnyíti meg a helyzetünket. Egyelőre még nem látszik, hogy mennyivel csökkenti majd a nézőink számát, és bízunk benne, hogy azok, akik színházba, kulturális rendezvényekre szeretnek járni már beoltatták magukat. Remélhetőleg Gyula a kulturális turizmus fellegvára lesz idén is, és akik Gyulán nyaralnak, azok feltehetően beoltatják magukat, így a mi előadásainkra is bátran jönnek majd.

Idén több, új bemutatójuk is lesz, mesélne egy kicsit ezekről?

Öt új bemutatónk lesz, és közülük három, ráadásul, ősbemutató. Egyet teljes mértékig saját fejlesztésben valósítunk meg. Szilágyi Enikő tavaly nálunk mutatta be az Ez már feltámadás – Trianon 100 című előadói estjét és a Yorick Stúdió Eltűntek című előadásában is főszerepet játszott. Idén Mi volnék nélküled? – Jászai Maritól napjainkig címmel készít egy monodrámaszerű előadást, ami nemcsak Jászai Mari naplóiból, vallomásaiból, de a színésznő mai reflexióiból, gondolataiból, klasszikus és kortárs versekből, szövegből is építkezik. Több éve készülünk a gyulai várszínpadra állítani Győrei Zsolt és Schlachtovszky Csaba: Hamlear, a dán királyfiból lett brit király című elképesztően érdekes és szórakoztató darabját. Idén a Shakespeare Fesztivál zárásaként végre sikerül megvalósítani a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínházzal koprodukcióban, Őze Áron rendezésében, Nagy Ervinnel, Koltai Róberttel, Sipos Imrével, Kovács Vandával a főbb szerepekben. A Szabó Magda Napokon pedig Az ajtó című regény színpadi adaptációját láthatják majd az érdeklődők, a Nemzeti Színházzal közös produkciónkban, Udvaros Dorottyával, Söptei Andreával a főszerepben, Szabó K. István rendezésében. Az Erdélyi Hét végére is kerül egy bemutató, amit a kézdivásárhelyi Udvartér Teátrummal közösen hozunk létre Goldoni: Két úr szolgája című művéből a Tószínpadon, Barabás Árpád rendezésében. Lesz még egy Két Hold világa című bemutatónk is a Transzformáció Alapítvánnyal és a marosvásárhelyi Spektrum Színházzal közösen Nemes Nagy Ágnes és Lengyel Balázs kapcsolatáról, Árkosi Árpád rendezésében, Bogdán Zsolt és Szorcsik Kriszta szereplésével.

Hotel Menthol – a Cervinus Teátrum előadásában

Jól tudom, hogy még ezeken kívül is érkeznek a határon túlról résztvevők, illetve előadások?

Igen, hogyne. Az Erdélyi Héten a kolozsváriak, szintén Bogdán Zsolttal a főszerepben, a Hegedűs a háztetőn-t, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház A nép ellenségét, a Yorick Stúdió a Lázadni veletek akartam című előadást hozza Gyulára, és mindkettőben Sebestyén Aba a főszereplő. A temesváriak Purcărete rendezésében Az ember tragédiájával, a gyergyóiak a Tótékkal, az aradiak A kolozsvári bíró és A Zördög című előadásukkal érkeznek. Cári Tibor és barátai koncertet is adnak, de ők a Shakespeare Fesztiválon is szerepelnek. Mint ahogy a Csíki Játékszín is a III. Richárd előadásukkal. A Szabó Magda Napokra pedig a nagyváradiak hozzák a Tündér Lala című előadásukat. Az erdélyieken kívül láthatják majd az érdeklődők a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház produkciójaként Csehovtól az Egyfelvonásos komédiákat és a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Az Úr nevében című előadását is.

Tavaly Márai Sándorról emlékeztek meg, idén Szabó Magda kap külön figyelmet, miért és hogyan?

Az elmúlt években az összművészeti fesztiválprogram szerves részévé vált a közelmúlt nemzeti klasszikusainak életműveit középpontba állító programsorozat. A Székely János Napok, a Weöres Sándor Napok, a tavalyi nagy sikerű Márai Sándor Napok után idén Szabó Magda munkásságára hívjuk fel a figyelmet, három nap alatt hat előadással. Szabó Magda idehaza és külföldön is az egyik legolvasottabb magyar szerző, és amint látható színházaink is sokat foglalkoznak vele. Mi, ahogy említettem a Nemzeti Színházzal közösen bemutatjuk Az ajtó című regény színpadi változatát. Emellett láthatja majd a közönség az életmű különböző szövegeiből szerkesztett Agyigó című előadást a Gózon Gyula Kamaraszínház produkciójaként és a Rózsavölgyi Szalon évek óta nagy sikerrel játszott Az őz című előadását. A szolnoki Szigligeti Színház a frissen bemutatott Régimódi történet című előadásával, a székesfehérvári Vörösmarty Színház Az a szép, fényes nap című előadásával vesz részt a fesztiválon. Gondoltunk a gyerekekre is, ők és szüleik a Tündér Lalát láthatják majd a nagyváradi Szigligeti Színház előadásában.

A Körös-völgyi sokadalom hétvégéje után, június 28-án, tulajdonképpen a Shakespeare Fesztivállal veszi kezdetét az évad. Az elmúlt években mindig próbálták valahogy még érdekesebbé tenni a fesztivált: Hamlet és Társai, Vidám Shakespeare… Ebben az évben mivel várják az érdeklődőket?

XVI. alkalommal rendezzük meg a fesztivált, a pandémia miatt, csak magyar társulatokat részvételével, Shakespeare, amikor magyar alcímmel. Szakmai körökben köztudott, a szélesebb közönségrétegek előtt talán nem annyira, hogy évtizedek óta a legtöbbet játszott szerző a magyar színpadokon Shakespeare. Az utóbbi években pedig talán minden korábbinál több előadás volt-van jelen színpadjainkon. A gyulai Shakespeare Fesztivál ezért 2021-ben ezzel a helyzettel akar számot vetni, arra a kérdésre keresi a választ, hogy mit is kezd a mai magyar színjátszás Shakespeare műveivel, a fesztivál idején megrendezett tudományos konferencia is ezzel a kérdéssel néz majd szembe. A Vígszínház a Lóvátett lovagokat, a Katona József Színház az Othellot, a csíkszeredai Csíki Játékszín a III. Richárd című előadását hozza el Gyulára. Érkeznek egyetemisták is Kaposvárról a Rómeó és Júlia – Rómeó misszió című, Vidnyánszky Attila rendezte beavató jellegű előadásukkal, illetve a Városmajori Szabadtéri Színház produkciójaként a Pesti Magyar Színiakadémia diákjai is előadják az Ahogy tetszik tovább gondolását, kortárs versekkel, aktuális szövegekkel, a 30Y zenészeivel. Idén is lesz kortárs táncszínházi Shakespeare-adaptáció: a Kulcsár Noémi Tellabor Társulat a Vihart viszi színre a Várszínpadon. Shakespeare 37-ből három címmel Márton László, Tasnádi István, Vörös István Shakespeare-jeleneteit felolvasó-színházi keretek között ismerheti meg a közönség. A Hamlear egyik szerzőjével, Győrei Zsolttal beszélgetés is lesz, s ennek keretében könyvbemutató is, mert a művet a Gondolat Kiadóval közösen ki is adjuk a bemutatóra. Cári Tibor és zenekara a Shakespeare-előadásokhoz írt zeneműveit adja elő majd egy kamaratermi koncert keretében, My Shakespeare songs címmel. A fesztivál mind a hét napján több rendezvény kapcsolódik Shakespeare-hez, az utcaszínházi jelentektől, a kamaraszínházi előadásokon, filmvetítéseken, kiállításon, Shakespeare korabeli gasztronómia át a nagyszínpadi produkciókig.

Schmied Zoltán és Balsai Móni a Büszkeség és balítélet két színészre című előadásban

Nagyon széles skálán mozognak az előadások, az előrejelzések alapján melyik ígérkezik a legjobban vártnak?

A Shakespeare Fesztiválon valószínűleg a Lóvátett lovagok lesz a legnépszerűbb, általában pedig a musicalek, a Gyöngyhajú lány balladája, a Hotel Menthol, a Hegedűs a háztetőn, illetve az olyan sikerdarabok, mint a Büszkeség és balítélet két személyre és az Életrevalók.

Önnek van személyes kedvence, amit kifejezetten ajánlana a közönségnek?

Nem nagyon lehet, nekem mindegyik vendégelőadás egyformán fontos, és mindet jó szívvel ajánlom a közönségnek. Nem tagadhatom ugyanakkor, hogy az említett öt saját bemutatót, köztük a három ősbemutatót személyes ügyemnek is tekintem, ezeket kifejezetten ajánlom a közönségnek.

Kiemelt kép: dr. Elek Tibor (fotó: Gombos Ferenc)