Ma ünnepli 60. születésnapját Rékasi Károly színművész, szinkronszínész.

Rékasi Károly 1962. szeptember 25-én született Jászberényben. 1980-ban érettségizett a Liska József Erősáramú Szakközépiskolában. 1986-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, osztályvezető tanára Szinetár Miklós volt. Pályafutását a Madách Színházban kezdte, amelynek egy évadon át (1986-1987) volt a tagja, majd 1987-től 1990-ig a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház, 1990-1992 között pedig a József Attila Színház, majd 1992-től 2000-ig a Nemzeti Színház társulatához tartozott. 2000 és 2013 között szabadúszóként dolgozott, majd 2013-tól 2019-ig visszatért a József Attila Színházban. Napjainkban újra szabadúszó színészként tevékenykedik.

Pályafutása során leginkább prózai művekben láthatta a közönség úgy, mint a Play Strindberg – Játsszunk Strindberget! (Kurt), a Liliomfi (Liliomfi), a Boris Spielmann nagy visszatérése (Henry Spielmann), A Három Testőr (Rochefort), a Jelenetek egy házasságból, A Rózsák háborúja (Jonathan Rose), a Feketeszárú cseresznye (Péterffy Géza), Az aranyember (Tímár Mihály), a Boldogság (Alexandre) és nem utolsósorban a Vágyrajárók. 

A színház mellett több magyar filmben is játszott, melyek közül az Álom.net és a ZooKids – Mentsük meg az Állatkertet! a legsikeresebbek. Több sorozatban is szerepelt, az országos ismertséget a Barátok közt Bartha Zsoltja hozta meg számára. A színház és a filmezés mellett szívesen szinkronizál is, hangját többek között az Apátlan anyátlanok, a Tökéletes gyilkosság, A Kaptár, A kék lagúna, a Beverly Hills-i zsaru 3. és a Mission Impossible című filmekben hallhattuk.

Munkásságát 2016-ban Kaló Flórián-díjjal jutalmazták.

Kiemelt kép: Rékasi Károly (Fotó: Borzi Vivien)