Rejtő Jenő A szőke ciklon című regényének táncos adaptációját mutatja be a Viharsarok Táncszínház november 20-án a Békéscsabai Jókai Színházban.

A szőke ciklon az eddig mesejátékairól ismert Viharsarok Táncszínház első, felnőtteknek szóló bemutatója lesz. Ifj. Mlinár Pál, a táncszínház művészeti vezetője szerint „Rejtő ezen, „kacifántos művét” nem könnyű színpadra alkalmazni, nem is készült belőle sok feldolgozás, táncszínházi formában pedig egy sem.” Az előadás ötvözni fogja a tánc- és prózai színházi elemeket, hiszen „a tánccal, a mozdulatokkal kiválóan meg lehet mutatni egy-egy karakter jellemét, hangulatokat, érzéseket lehet átadni, de nem könnyű történetet mesélni, ezért az ősbemutatón lesz egy mesélő, maga az író, aki az átkötéseknél, egy-egy történet elmondásánál segédkezik; de párbeszédet folytatnak, olykor monológokat adnak elő a táncosok is. A zene, a tánc és a hozzá kapcsolódó látványvilág a mai felgyorsult, élményközpontú, vizuális világban nagyon erős tud lenni, közel áll a nézők igényeihez”.

A békéscsabai Viharsarok Táncszínház az idén 75 éves Balassi Táncegyüttesből nőtt ki 2020-ban, szorosan együttműködik a Békéscsabai Jókai Színházzal. A társulat célja, hogy megőrizve a magyar néptánckultúra gondolatiságát és formavilágát, azt a színházi életbe átemelve új, értékteremtő műfajt hozzon létre.

Kiemelt kép: A szőke ciklon főszereplői: Tóth Luca (Racne) ifj. Mlinár Pál (Charles Gordon) és Gáspár Bendegúz (Corned-Beef) (Fotó: Viharsarok Táncszínház)