A Liszt Ferenc Kamarazenekar december mai zeneakadémiai hangversenyén Prokofjev-, Hartmann- és Beethoven-műveket ad elő, holland és spanyol vendégművészek közreműködésével, mégsem hiányoznak majd a magyar kötődések sem a műsorból. Az esten vendéhként fellép Liza Ferschtman holland hegedűművész és Pablo Barragán spanyol klarinétos is.

Advent második vasárnapján két örökérvényű klasszikus művet hallhat a közönség, Prokofjev Klasszikus szimfóniája nyitja, Beethoven Hegedűversenye zárja a programot; a két zseniális alkotás közé illesztették be a nálunk még kevésbe ismert, de világszerte egyre többet játszott Hartmann-concertót. Az est hegedűs szólistája, Liza Ferschtman hazája legrangosabb zenei kitüntetésével, a Holland Zenei Díjjal büszkélkedhet. Gyakori meghívottja a világ legkiemelkedőbb zenei rendezvényeinek, a legnevesebb muzsikusok és zenekarok előadópartnere. Mostani szereplése apropóján szorosabb művészi kapcsolat épült ki közte és a vendéglátó zenekar között: a hosszabb, elmélyültebb próbafolyamat során a koncertmesteri széket is elfoglalta, így aprólékos megformálással alakulhatott ki az a közös nevező és kiemelkedő minőség, ahogy a művek előadásra kerülnek.

Pablo Barragán (Fotó: Luis Castilla)

Ezt követően hangzik el Karl Amadeus Hartmann német zeneszerző 1930-ban írt különleges hangszerosztású versenyműve. A Kamara-concerto klarinétra, vonósnégyesre és vonószenekarra című darab szólistája a kitűnő spanyol művész, Pablo Barragán lesz, aki nem kevesebbel, mint a világ egyik legnehezebb klarinétszólamával fogja elkápráztatni a közönséget. A partitúrában szereplő ajánlás szerint a mű Kodály Zoltán tiszteletére született és magyaros motívumok inspirálták. A hangverseny második részéből sem marad ki az a bizonyos hazai szál: az a zenemű csendül fel, amit a 19. századi sztár-hegedűművész, Joachim József a hegedűversenyek királyának nevezett, és korabeli sikere a neves magyar muzsikusnak köszönhető. Vasárnap esti elhangzásakor Liza Ferschtman szólószerepből irányítja majd a Beethoven-hegedűverseny megszólaltatásához szimfonikus méretűvé bővült zenekart.

Kiemelt kép: Liza Ferschtman (Fotó: Marco Borggreve)